Hlavní obsah

Biatlonová revoluce! Odměny vzrostou o miliony, vydělá na tom i česká hvězdička?

Praha

Fanoušci, těšte se. Biatlonová revoluce je tady! Sport, ve kterém Češi útočí na medailové pozice, hlásí porci změn. Závodníci se mohou těšit na pořádný balík peněz. V individuálních závodech na ně dosáhne místo patnácti hned dvacet nejlepších. A díky rozhodnutí Mezinárodní biatlonové federace (IBU) bude ve hře o více než deset milionů korun víc. Změny nastaly i v kalendáři závodů, sezona bude začínat ve finském Kontiolahti. Od sezony 2019/2020 pak bude IBU chtít, aby každý závodník prošel antidopingovým vzdělávacím programem, díky kterému získá patřičný certifikát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Davidová během tréninku v Novém Městě na Moravě.

Článek

Mezinárodní biatlonová federace (IBU) zvýší od příští sezony o deset procent dotace na každý díl Světového poháru a mistrovství světa. V individuálních závodech si nejlepší biatlonisté rozdělí více než 400 000 eur (přes 10 milionů korun) a počet odměněných vzroste z patnácti na dvacet.

Odměny biatlonistům vyplácí IBU a zvýšení se netýká prvního až sedmého místa. Pokud tak nejlepší Češka uplynulé zimy Markéta Davidová přidá v nadcházející sezoně další triumf, tak si stejně jako letos po sprintu v Anterselvě vydělá 15 000 eur. Prémie budou navýšeny od osmého místa a ještě dvacátý v pořadí dostane 500 eur.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Markéta Davidová převzala ocenění za vítězství v anketě o nejlepšího českého biatlonistu sezony 2018/2019.

Další novinkou je úprava kalendáře Světového poháru pro sezony 2020/2021 a 2021/2022, kdy se před prvním dílem Světového poháru v Östersundu pojede víkendový „Season Opening“ ve finském Kontiolahti. I tam se bude bojovat o body do Světového poháru a Poháru národů.

„Toto rozhodnutí reflektuje naši touhu vytvořit modernější a zábavnější formát. Přesný program pro Season Opening oznámíme na podzim. Naším cílem je odstartovat sezonu víkendem plným závodů, s nejlepšími biatlonisty a nejzajímavějšími disciplínami,“ cituje  server biatlonmag.cz švédského prezidenta IBU Olleho Dahlina.

Do boje s dopingem

Biatlonisté se dál snaží vymýtit ze svého sportu doping. Dalším krokem je požadavek IBU, aby měl od příští sezony každý ze závodníků certifikát, který získá po absolvování antidopingového vzdělávacího programu.

„Každý sportovec, který má v úmyslu zúčastnit se soutěží IBU v sezoně 2019/2020, musí předložit certifikát potvrzující, že dokončil antidopingový vzdělávací program,“ potvrdila Mezinárodní biatlonové unie.

Nejvíc berou sjezdaři

Nejbohatším zimním sportem jsou sjezdaři. Pořadatelé SP zpravidla udělují za výhru 45 000 švýcarských franků (milion korun) a odměny dostává třicet závodníků. Američanka Mikaela Shiffrinová si v uplynulé zimě vyjela 886 368 franků, což je 20 milionů korun.

České snowboardingové hvězdy Ester Ledecká a Eva Samková za výhru v paralelních disciplínách, resp. snowboardcrossu v SP berou 13 500 franků a v každém závodě se prize money rozdělují mezi nejlepší šestnáctku.

Reklama

Související témata: