Hlavní obsah

Nevídaná dominance Francouzů! Z české pětice byl nejlepší sedmnáctý Moravec

Östersund/Praha
Aktualizováno

Nevídaná dominance biatlonistů z jedné země. Výrazné oteplení ve švédském Östersundu přineslo oblevu, při níž bylo obtížné správně trefit mazání lyží pro závod Světového poháru na 20 km. Výsledky ukazují, že jednoznačně nejlépe to zvládli Francouzi. Z prvenství se radoval nejzkušenější z nich Martin Fourcade, za ním skončili hned tři jeho krajané.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, ČTK/AP

Fenomenální francouzský biatlonista Martin Fourcade slaví v Östersundu další triumf ve Světovém poháru.

Článek
Fotogalerie

Jednatřicetiletý Fourcade se zase po 352 dnech dočkal pohárového triumfu, celkově 77. v kariéře a měl velkou radost. „Pro mě je důležitý ten pocit, že jsem zpátky tam, kde bych se rád viděl celou zimu,“ vykládal.

Měl radost i z výkonu reprezentační kolegů. „Vůbec jsem tomu nechtěl věřit, když jsem viděl vlaječky mé země na čtyřech nejvyšších příčkách výsledkové listiny. Ale líbilo se mi to a jsem na takový výsledek hrdý,“ řekl Fourcade.

Hezký dárek k úterním 28. narozeninám v podobě kariérního maxima si pak dal stříbrný Desthieux, úplně nejlepší běh předvedl bronzový Fillon-Maillet. „Tohle byl velký francouzský den i díky servisu, který nám skvěle připravil lyže,“ mínil vítěz.

Z české sestavy bodovali čtyři reprezentanti, nejlépe z nich skončil sedmnáctý Ondřej Moravec. „Po tom víkendu jsem byl moc rád za devatenáct ran do terče z dvaceti. Jinak běh byl dost trápení, k tomu jsem nechal na trati nějakých patnáct vteřin při pádu, kdy mi do hlubokého sněhu vjela lyže a namlátil jsem si, což na rozbité trati potkalo hodně lidí,“ vykládal Moravec.

„Ondra předvedl, že střílet umí. Po opětovném zánětu jater, který způsobil dlouhý tréninkový výpadek, je ještě na lyžích znát tréninkové manko, ale myslím, že se krok za krome bude zlepšovat,“ řekl České televizi trenér Zdeněk Vítek.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Ondřej Moravec se jako jediný z českých biatlonistů vklínil v Östersundu do elitní dvacítky.

Michal Krčmář dobře rozjetý závod doslova pohřbil na závěrečné čtvrté položce, kdy vstoje pálil třikrát mimo terč, což pro něj znamenalo přičtení dalších trestných minut. „Začal jsem až moc přemýšlet o závodě, což bylo špatně. Nikdo tady asi není naštvanější než já, protože jsem si během pár vteřin vlastní nekoncentrovaností odstřelil reálnou šanci na elitní pětku,“ štvalo českého biatlonistu, který přitom patřil běžecky mezi nejlepší v závodě.

Dvanáct bodů za konečné 29. místo bylo pro Krčmáře slabou útěchou. „Uspěchal tam ty rány, asi nesrovnal hlavu pro poslední střelbu,“ mínil trenér Vítek a moc chválil Jakuba Štvrteckého, pro nějž je 32. místo nejlepším výsledkem kariéry v SP.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Michal Krčmář si nevydařenou střelbou pokazil slibně rozjetý závod.

„Děsně těžké, jak se hodně bořily lyže, měl jsem pocit, že tahám nohy z ledu, ale jsem rád za střelnici," líčil benjamínek české reprezentace, který má za dva týdny teprve 21. narozeniny. Jeden bodík pro sebe utrhl i Michal Šlesingr. „Ve sjezdech pro všechny docela loterie v rozměklém sněhu, taky jsem měl několikrát namále, abych se nesvalil na zem," řekl v České televizi.

SP biatlonistů v Östersundu – vytrvalostní závod mužů na 20 km:
1. M. Fourcade (Fr.) 53:11,9 (1)
2. Desthieux (Fr.) +12,7 (1)
3. Fillon-Maillet (Fr.) +1:50,8 (3)
4. Jacquelin (Fr.) +2:17,8 (2)
5. Weger (Švýc.) +2:28,2 (1)
6. T. Boe (Nor.) +2:28,8 (2)
7. Claude (Fr.) +2:32,4 (2)
8. Jelisejev (Rus.) +2:54,6 (1)
----
17. Moravec (ČR) +3:54,4 (1)
29. Krčmář (ČR) +5:10,4 (4)
32. Štvrtecký (ČR) +5:32,4 (3)
40. Šlesingr (ČR) +6:00,9 (3)
76. Václavík (ČR) +9:10,1 (5)
Stav Světového poháru (po 2 závodech):
1. M. Fourcade (Fr.) 100
2. T. Boe (Nor.) 92
3. J. Boe (Nor.) 91
4. Jelisejev (Rus.) 82
5. Desthieux (Fr.) 81
6. Fillon-Maillet (Fr.) 77
7. Loginov (Rus.) 75
8. Jacquelin (Fr.) 73
-----
20. Krčmář (ČR) 37
28. Moravec (ČR) 24
38. Václavík (ČR) 15
43. Štvrtecký (ČR) 11
52. Šlesingr (ČR) 6

Reklama

Související témata: