Hlavní obsah

Charvátová překvapila jedenáctým místem, Eckhoffová zůstala královnou Annecy

Le Grand-Bornand
Aktualizováno

Původně Lucie Charvátová ani neměla v Annecy závod s hromadným startem jet, ale dostala se do něj jako náhradnice, a nakonec skončila nejlépe ze tří českých biatlonistek při posledním dílu Světového poháru v kalendářním roce 2019. Jedenáctá příčka v cíli je pro ni třetím nejlepším výsledkem kariéry.

Foto: Svoboda/jsphoto.cz Jaroslav, ČTK

Biatlonistka Lucie Charvátová byla na jedenáctém místě nejlepší z českých reprezentantů v závodech s hromadným startem na Světovém poháru v Le Grand-Bornand.

Článek

„Teprve ráno jsem se dozvěděla, že poběžím masák, když Öbergová zrušila start. Venku bylo počasí, že by psa nevyhnal a spíš jsem už myslela, jak si dám nohy na gauč a budu se dívat na pohádky. Po stíhačce jsem se cítila dost unavená, ale možná bylo dobře, že jsem se k neděli ani neupínala, takže ten výsledek v cíli mám jako krásný vánoční dárek," vykládala Charvátová pro Českou televizi.

Patnáctá skončila Eva Kristejn Puskarčíková a až 22. pozice patřila Markétě Davidové, která se dopustila šesti chyb. Norka Tiril Eckhoffová dominovala i třetímu závodu ve Francii a zapsala tak unikátní vítězný hattrick. Žluté číslo vedoucí ženy seriálu si druhým místem v cíli vzala zpátky Italka Dorohea Wiererová, společnost na stupních vítězů jim dělala po životním výsledku Švédka Lina Perssonová.

Davidová si chtěla zlepšit dojem z nepovedení stíhačky, jenže udělala při úvodní ležce jednu chybu a střelnici opouštěla na 20. místě. Naopak dvě její krajanky nechybovaly a odstřílely i rychle, takže byly 10. Charvátová a 12. Kristejn Puskarčíková.

Druhá střelecká položka dopadla pro všechny tři Češky stejně, každá musela na trestné kolo, ale svoje pozice si reprezentantky víceméně zachovaly. Ztráta ale narůstala. Eckhoffová totiž nasadila pekelné tempo na lyžích. Ona vyhrála tři předchozí pohárové závody a toužila po čtvrtém triumfu v řadě.

Krok s ní alespoň trochu držela díky čisté střelbě vleže také Mäkäräinenová. Déšť během závodu výrazně zesílil a při stojce už promoklá Finka zachybovala, takže náskok Eckhoffové činil už přes minutu. Davidovou posouval dopředu solidní běh, jenže při střelbě nezasáhla terč první i poslední ranou, na dvě trestná kola musela Charvátová a Češky tak pokračovaly společně i s Kristejn Puskarčíkovou na hraně patnáctky.

K závěrečné střelbě přijela Eckhoffová s obrovskou převahou, mohla si dovolit i tři zaváhání. Ale neponechala nic náhodě, jedno trestné kolo pro ni nepředstavovalo žádný problém. V cíli rozdávala už v rekreační rychlosti nadšeně vzdušné polibky a měla pro hromadný závod rekordní náskok. Charvátová vynulovala poslední stojku a dostala se na dostřel první desítky, dokonce udržela za sebou ve žlutém jedoucí Tandrevoldovou.

Světový pohár biatlonistek v Annecy – 12,5 km žen s hromadným startem
1. Eckhoffová (Norsko) 38:52,8 (2)
2. Wiererová (Itálie) +1:24,9 (2)
3. Perssonová (Švédsko) +1:25,1 (1)
4. Mäkäräinenová (Finsko) +1:35,6 (4)
5. Herrmannová (Německo) +1:43,0 (4)
6. Jurlovová-Perchtová (Rusko) +1:43,6 (2)
7. Bescondová (Francie) +1:45,0 (1)
8. Preussová (Německo) +1:45,2 (2)
-----
11. Charvátová (ČR) +2:09,2 (3)
15. Kristejn Puskarčíková (ČR) +2:28,7 (3)
22. Davidová (ČR) +3:29,9 (6)
Stav SP (po 7 z 24 závodů)
1. Wiererová (Itálie) 304
2. Eckhoffová (Norsko) 287
3. Tandrevoldová (Norsko) 282
4. Braisazová (Francie)
5. Simonová (Francie)
6. Häckiová (Švýcarsko)
7. Perssonová (Švédsko) 183
8. H. Öbergová (Švédsko) 182
9. Davidová (ČR) 180
-----
25. Charvátová (ČR) 110
26. Kristejn Puskarčíková (ČR) 109
44. Jislová (ČR) 40

Reklama

Související témata: