Hlavní obsah

Nevzdávejte se! Biatlonisté se svěřují se svými osudy

Dvacátý březen byl mezinárodním dnem štěstí a biatlonová asociace se rozhodla ho oslavit videem, které natočilo několik biatlonistů v minulé sezoně. V dnešní nelehké době stojí za připomenutí, bez ohledu na starší datum. Může dodat odvahu těm, kteří už ji třeba ztrácí.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Quentin Fillon Maillet při závodech září, za svou kariéru se musel i on vypořádat s řadou překážek

Článek

Dominik Windisch, Markéta Davidová, Quentin Fillon Maillet, Lisa Hauserová a další byli v minulé sezoně osloveni, aby se podělili o své životní příběhy. Pro Kanaďana Christiana Gowa byla největší překážkou v kariéře jeho četná zranění, Franziska Hildebrandová říká, že nejtěžší pro ni bylo to, že přes léto na sobě tvrdě dře a v sezoně se to potom nedaří tak, jak by si zrovna člověk přál.

„Někdy je těžké zkombinovat školu a sport," říká česká biatlonistka Markéta Davidová. „Je těžké snášet ten tlak při závodech, nechcete udělat chybu," svěřil se Ital Windisch. Američanka Eganová se třeba svěřila s tím, že vůbec nevěděla, jestli s biatlonem bude pokračovat, nebyla šťastná, ale věděla, že biatlonu stále má co dát a rozhodla se zůstat a bojovat o to být nejlepším sportovcem, kterým to půjde.

S mrazivým svědectvím se svěřil Francouz Fillon Maillet, který přiznal, že v předolympijské sezoně jeho přítelkyně onemocněla rakovinou. „V tenhle moment si uvědomíte, že biatlon není důležitý, že důležitý je hlavně život," poznamenal. Přítelkyně nechtěla, aby se své práce a své vášně vzdal, naopak, to, že on bude šťastný na lyžích, jí dodá energii.

Biatlon je naučil, že vždy je nová šance, že vášeň dokáže porazit stres. Naučil je být sebejistější, dospělejší, motivovanější, šťastnější. Je normální, že život nám občas nadělí nelehké úkoly, se kterými se musíme popasovat. Život není jednoduchý a je těžké to někdy přijmout. Každý si musí najít svou cestu, která mu pomůže se s tím poprat. Nevzdávejme se.

Reklama

Související témata: