Hlavní obsah

Velká biatlonová událost. Olympijskou šampionku čeká životní start

Arber/Praha

Má zlato z olympiády a je dvojnásobnou světovou šampionkou, přesto na ní čeká velký mezinárodní debut, který se však odehraje téměř v režimu utajení. Bývalá švédská lyžařská šampionka Stina Nilssonová se poprvé představí na mezinárodní scéně v roli biatlonistky.

Foto: Sport.cz

Stinu Nilssonovou čeká velký debut.

Článek

Ve čtvrtek se postaví kousek za českými hranicemi v šumavském Arberu, nebo chcete-li Javoru, na start sprintu v rámci IBU Cupu, tedy jakési druhé ligy pod Světovým pohárem.

„Jsem na místě, jdu vstříc novým dobrodružstvím," hlásí 27letá závodnice z dějiště závodů přes sociální sítě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený stinanilssoons (@stinanilssoons)

V březnu loňského roku šokovala celý svět zimních sportů rozhodnutím opustit veleúspěšnou lyžařskou kariéru a přestoupit do jiného sportu.

Do nového odvětví měla obrovskou chuť a vzhledem k mimořádným běžeckým kvalitám se spekulovalo i o možném rychlém zapojení do biatlonového reprezentačního áčka. Realita je ale o dost jiná.

Nilssonová zatím na hvězdami nadupaný švédský a-tým neměla. Absolvovala tak zatím jen závody na národní úrovni v Idre a Östersundu. Listopadový a prosincový program IBU Cupu byl totiž kvůli koronavirové pandemii zrušen a startu se tak dočká až tento týden.

Na Šumavě však bude její debut i celé několikadenní klání téměř utajené, protože do areálu vedle diváků nebudou vpuštěni ani žádní novináři.

„Stojí to totiž ohromné prostředky, abyste vytvořili bezpečné závody z hlediska koronavirové hrozby. Organizátoři se tak rozhodli soustředit především na samotné konání závodů a na zabezpečení zdraví novinářů a veřejnosti už není dost peněz," vysvětloval tiskový mluvčí švédských biatlonistů Håkan Blidberg.

Pro Nilssonovou to bude možná znamenat menší tlak, protože už na předsezonních přípravných závodech byl ze strany médií o její výkony veliký zájem. Do Švédska za ní dorazili i zahraniční žurnalisté.

„Chápu, že zájem je teď na začátku veliký. Pokud pomůžu biatlonu získat větší věhlas a lidé i díky mně zjistí, jak je to skvělý sport, budu velmi šťastná," reagovala tehdy Nilssonová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články