Hlavní obsah

Lägreid si vítěznou stíhačkou řekl o velký glóbus, J. Boe ale dojel hned za ním

Östersund
Aktualizováno

Boj o velký křišťálový glóbus pro celkového vítěze Světového poháru zůstává neustále otevřený a norský biatlonista Sturla Holma Lägreid si vítězstvím v sobotní stíhačce hodně vylepšil své postavení s ohledem na škrt tří nejhorších výsledků.

Foto: Profimedia.cz

Sturla Holma Lägreid mohl být se svým výkonem spokojen

Článek

Na pozici lídra sice prozatímně zůstal krajan Johannes Thingnes Boe, jenž ale přijde v závěrečném účtování o víc bodů, takže o konečném vítězi ve švédském Östersundu rozhodnoe až nedělní závod na 15 km s hromadným startem a matematika říká jasně. Kdo z Norů bude v cíli dřív, dočká se i celkového triumfu.

Z českého tria na startu stíhačky dopadl nejlépe v cíli jednadvacátý Michal Krčmář, jehož dělilo jen půl vteřiny od uhájení osmnácté startovní pozice. Každopádně ho čeká i nedělní masák. Body bral také za 31. místo Jakub Štvrtecký, přestože se dopustil šesti chyb při střelbě. Mikuláše Karlíka od bodové odměny dělila na 42. příčce jen vteřina.

Krčmář si i přes jednu chybu na úvodní položce polepšil po návratu z trestného kola na patnácté místo. Jenže během závodu nezvládl odstřílet žádnou čistě. ‚Běžecky to nebylo úplně špatně, jenže chyběla tomu nějaká nula na střelnici," připustil nejlepší z reprezentantů. Další dva Češi si hned na začátku museli přidat 300 metrů navíc, což znamenalo výraznější propad.

Samuelsson střílel bez chyby

Z medailistů sprintu zvládl první zastávku na střelnici bez chyby jen Samuelsson, který tak získal půlminutový náskok na Hofer i všechny norské rychlíky na lyžích. Johannes Thingnes Boe se ale díky čisté položce s číslem sedm vytáhl na třetí příčku a předstihl tak i krajana a velkého rivala v boji o křišťálový glóbus Lägreida.

Při druhé střelbě ale Švéd dvakrát chyboval, což ho srazilo na třetí místo. V čele se utrhl Ital a mladší Boe. Na stojku přece jen zesílil vítr a pouze J. Boe na to dokázal reagovat, všichni jeho rivalové museli na trestné kolo. Druhý byl s odstupem 40 vteřin Hofer a třetí Lägreid ztrácel už přes minutu.

Jenže všechno bylo nakonec jinak. Boe si na závěrečné stojce sice snažil rány pohlídat, přesto tři poslal mimo terč. A než se odkroužil 450 metrů navíc, dostal se před něj Lägreid, který pálil čistě. „Byl to opravdu neskutečný boj. Ani jsem netušil, že mi to prvenství ve stíhačce přinese malý křišťálový glóbus za disciplínu," říkal vítěz.

„Už se zdálo, že Johannes po třech nulách míří za jasným vítězstvím, ale v poslední položce víckrát chyboval, čehož jsem dokázal využít. Jsem z toho pořád ještě trochu v šoku, ale těší mě, že si to v neděli rozdáme, kdo z koho. Bude to pro oba masák jako hrom," vykládal Lägreid.

Světový pohár biatlonistů v Östersundu – stíhací závod mužů na 12,5 km
1. Lägreid (Norsko) 32:40,5 (2)
2. J. Boe (Norsko) +22,6 (3)
3. Hofer (Itálie) +32,4 (4)
4. Samuelsson (Švédsko) +51,1 (6)
5. Lesser (Německo) +56,3 (2)
6. Ponsiluoma (Švédsko) +1:02,5 (4)
...21. Krčmář (ČR) +2:18,8 (5)
31. Štvrtecký (ČR) +3:15,2 (6)
42. Karlík (ČR) +4:03,5 (4)
Stav Světového poháru (po 25 z 26 závodů)
1. J. Boe (Norsko) 1038
2. Lägreid (Norsko) 1034
3. Fillon Maillet (Francie) 915
4. T. Boe (Norsko) 882
5. Dale (Norsko) 829
6. Samuelsson (Švédsko) 817
...23. Krčmář (ČR) 371
37. Moravec (ČR) 149
59. Štvrtecký (ČR) 40
74. Karlík (ČR) 22
81. Žemlička (ČR) 17
89. Krupčík (ČR) 7

Reklama

Související témata: