Hlavní obsah

Prostitutky, luxus, krytí dopingu. Kauza biatlonového funkcionáře se rozrůstá

Oslo/Praha

Vyšetřování bývalého šéfa světového biatlonu Anderse Besseberga, který je viněn z rozsáhlé korupce a zakrývání ruského dopingu, trvá déle, než se očekávalo. Norský funkcionář měl být odměňován za svoji nekalou činnost ze strany Ruska formou luxusních hodinek, prostitutek a loveckých výletů. Ostrá obvinění zveřejnila mezinárodní biatlonová unie IBU letos v lednu ve zprávě nezávislé vyšetřovací komise.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý prezident IBU Anders Besseberg.

Článek

Rozsah údajné Bessebergovy korupce způsobil v biatlonovém světě šok. „Jdi do prde*e, pane Bessebergu," reagoval podrážděně na oznámení funkcionářových praktik mimo jiné švédský olympijský vítěz Sebastian Samuelsson.

Souběžně s vyšetřováním IBU otevřela případ také norská jednotka policie a státních zástupců pro boj proti hospodářské kriminalitě - Økokrim.

Závěr vyšetřování IBU měl být hotov do konce března, jenže do toho termínu se nejspíš případ uzavřít nestihne.

„Pořád procházíme zhruba 75 tisíc dokumentů, které nám dodala nezávislá vyšetřovací komise (ERC). Chtěli jsme mít verdikt do konce března, ale jde velmi náročnou práci, při níž se musí projít spoustu materiálů. Proto případ uzavřeme nejspíš nejdříve až na přelomu dubna a května," informoval list norský Dagbladet šéf vyšetřování BIU (Biathlon integrity unit) Greg McKenna.

„Narazili jsme na některé překážky, ale můžu slíbit, že pracujeme tak rychle, jak je to jen možné. Dostali jsme spoustu zajímavých informací, z nichž se teď snažíme sestavit důkazy na následující slyšení. Našli jsme ještě další důkazní materiál, takže případ se neustále rozrůstá," doplnil McKenna.

Beseberg stál v čele světového biatlonu v letech 1993 až 2018. Jeho případ po zpracování důkazů bude nejspíš řešit i mezinárodní sportovní arbitráž CAS.

Je také možné, že sportovní orgány vyčkají na závěry norské kriminální policie. Pokud bude funkcionář z takto rozsáhlé korupce usvědčen, hrozí mu podle norských médií až deset let vězení.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama