Hlavní obsah

Moravce zachránila excelentní střelba vstoje, skončil devátý

Aktualizováno

Ondřej Moravec se ve větrném kanadském Canmore prosadil na 9. místo v závodě biatlonového SP na 15 km s hromadným startem především zásluhou výborného počínání na střelnici, kde udělal jen dvě chyby. Bohužel další dva čeští reprezentanti Michal Krčmář a Michal Šlesingr si právě se střelbou neporadili a ran mimo terč měli mnoho. Triumf překvapivě slavil Ital Windisch, který dosud nikdy nestál ani na stupních vítězů a celkově mu v seriálu patří až třicáté místo.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Ondřej Moravec během závodu s masovým startem v kanadském Canmore.

Článek

„V momentálním Moravcově rozpoložení, který tady těžko spí a ještě ráno ho bolela hlava, je to pro něj určitě vzpruha. Střelecky to v těžkých podmínkách zvládl opravdu velmi dobře, stojky pak úplně výtečně. Úplně nám asi nepomohly lyže, ale vzhledem k tomu, jaké tady je počasí, tak to měl servis vážně těžké," tvrdil trenér mužů Marek Lejsek.

V dějišti biatlonových soutěží při ZOH 1988 se o víkendu oteplilo, takže teploměr v deset hodinu místního času, kdy závodníci startovali, ukazoval tři stupně nad nulou. V noci ale napadal čerstvý sníh a komplikací mohly být na střelnici silné poryvy větru.

K první položce dojelo prakticky všech třicet startujících pohromadě. Čistě ji ale zvládli pouze čtyři závodnici, přičemž nejrychlejší byl doslova bleskově pálící Rakušan Eder. Moravec chyboval jednou a trestné kolo opouštěl na devátém místě. Jeho reprezentační kolegové se tam po dvou chybách vleže zdrželi déle.

I druhá chyba Moravce přišla vleže

Eder po pěti kilometrech vedl už s náskokem sedmnácti vteřin. Za ním se hnal vláček tvořený celkem třinácti biatlonisty, přičemž české zastoupení v něm obstaral Moravec. Šlesingr s Krčmářem figurovali až ve třetí desítce. Eder zvládl suverénně i druhou ležku, takže si náskok v čele jen upevnil. Moravec ve větru odkládal poslední ránu, ale nakonec ji stejně do terče neposlal.

Z trestného kola se vrátil český reprezentant na 17. místě, hned za ním jel při druhé zastávce čistý Krčmář. Šlesingr se bohužel po třech chybách na střelnici propadl na úplný chvost startovního pole se ztrátou dvou a půl minut. Skupinku Ederových pronásledovatelů vedl se žlutým číslem jedoucí Martin Fourcade.

Při třetí střelecké zastávce se Eder nepopasoval se silným větrem a musel na tři trestná kola. Čistě v takových podmínkách vstoje nezastřílel z aktuální špičky závodu nikdo. Povedlo se to až Moravcovi a poskočil tím na 12. příčku se ztrátou půl minuty na vedoucího Francouze Fillona-Maileta. Krčmář musel po třech chybách běžet 450 metrů navíc a definitivně tím vypadl ze hry o elitní desítku.

Nejvíc sil v závěru měl Windisch

Když navíc ještě začalo drobně sněžit, tak nevyzpytatelné kanadské počasí dávalo záruku, že se při poslední položce může na střelnici stát ještě cokoli. Moravec sice při běhu trpěl a bylo znát, že mu na lyžích chybí dynamika, přesto se na závěrečné stojce ocitl ve společnosti Edera či M. Fourcada, ale zase ji odstřílel čistě.

Střelnici opouštěl Moravec osmý, v čele závodu jeli Fillon-Mailet s Němcem Dollem a Italem Windischem. Všichni tři shodně usilovali o své premiérové pohárové vítězství a nakonec se ho dočkal Ital, který měl na posledních dvou kilometrech nejvíc sil do běhu. Moravec se vydal ze všeho, co v něm bylo a v cíli byl rád za 9. místo.

Světový pohár biatlonistů v Canmore
Muži - 15 km s hromadným startem
1. Windisch (Itálie) 40:37,1 (4)
2. Doll (Německo) +4,1 (4)
3. Fillon-Mailet (Francie) +8,6 (3)
4. Landertinger (Rakousko) +20,7 (3)
5. Rastorgujevs (Lot.) +20,9 (3)
6. M. Fourcade (Fr.) +22,3 (6)
--------
9. Moravec (ČR) +34,7 (2)
25. Krčmář (ČR) +2:21,5 (7)
30. Šlesingr (ČR) +3:46,0 (8)
Stav Světového poháru
1. M. Fourcade (Francie) 809
2. Šipulin (Rusko) 592
3. Schempp (Německo) 551
4. T. Boe (Norsko) 550
5. Svendsen (Norsko) 508
5. Garaničev (Rusko) 502
----
16. Moravec (ČR) 335
26. Krčmář (ČR) 239
35. Šlesingr (ČR) 199
55. Soukup (ČR) 51
66. Krupčík (ČR) 22

Reklama

Související témata: