Hlavní obsah

Koukalová chystá rychlopalbu. Navrhla trofej i pro svého muže?

Praha

S novým jménem pro biatlonistku Gabrielu Koukalovou léto plné změn nekončí. O jednu novinku se pokouší na střelnici. „Už divákům a fanouškům nemůžu dělat, abych je při střelbě napínala tak dlouho,“ popisuje.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Biatlonistka Gabriela Koukalová představila skleněnou trofej pro české olympioniky, kterou sama navrhla.

Článek
Fotogalerie

I když ještě jako Gabriela Soukalová ovládla uplynulou sezónu Světového poháru, což ji připomíná i velký křišťálový glóbus, nechce stagnovat. A právě ve střelbě spatřuje největší prostor ke zlepšení. „Budu se snažit udělat skok v rychlosti. Je to rozhodně největší změna, kterou jsem za poslední dobu udělala,“ ujišťuje.

Chce ubrat tři sekundy

Při snaze zkrátit pobyt na střelnici trochu bojuje sama sebou. „Pokouším se potlačovat jednu vlastnost a to je přepečlivost. Někdy je na úkor výsledku, tak se snažím o rychlopalbu,“ líčí.

Jak by jí to mohlo v praxi pomoct? „Ležku jsem většinou zvládala kolem třiceti sekund. Kdybych ji o tři až pět sekund zrychlila, bylo by to super,“ popisuje šestadvacetiletá Soukalová, která střelbu pilovala na soustředění v Novém Městě na Moravě, další možnost bude mít při srpnovém kempu ve Francii.

Rusové ji nepřekvapili

„Motivaci makat mám a ostatní v týmu jsou na tom stejně,“ ujišťuje majitelka dvou stříbrných medailí z olympiády v Soči. Nemusí zůstat ale jen u nich, i Koukalová se zájmem sledovala informace o skandálních manipulacích v ruských antidopingových laboratořích během her.

„Zase tolik mě to nepřekvapilo. Bavili jsme se dlouho v týmu, jak by se tomu dalo předejít a po několikahodinové debatě jsme se dobrali k tomu, že když je vyloučena celá reprezentace, asi je to jediné východisko, jak to celé zastavit,“ domnívá se Koukalová, které proběhlo hlavou, že i jí mohly podvody se vzorky stát v Soči medaili.

Ženská štafeta skončila čtvrtá mj. za ruským kvartetem. „Já už v cíli holkám říkala, ať počkají, že nám ta medaile časem třeba ještě přijde,“ usmívá se.

Horká zkušenost ve sklárně
Samá má doma dvě olympijské medaile. Letos však byla Gabriela Koukalová tou, která vymýšlela odměnu pro majitele cenného kovu z Ria. Jako absolventka oboru medailérství navrhla ve spolupráci s firmou Lasvit Olympijskou trofej. Právě medaile byla pro Koukalovou při návrhu inspirací.
„Ze dna se line křivka jako pokračování jejího pohybu, což spojuje všechny druhy sportu," popisovala do žluta laděnou skleněnou trofej, na níž bude zvěčněno vždy jméno jejího nového majitele. V minulosti navrhla medaile pro mistrovství světa v orientačním běhu, tentokrát poprvé pracovala se sklem. „Bylo to velmi zajímavé, poučné a horké," s úsměvem hodnotila manželka badmintonisty Petra Koukala, který se v Riu představí na své třetí olympiádě. „Gábina si vybrala medailérství, aby si mohla medaili udělat sama, tak doufám, že případně vyrobí medaili i mně a snad se nám trofej podaří domů dostat," vtipkoval.

Reklama