Hlavní obsah

Vítková znovu nezvládla první střelbu, český mix nakonec dojel sedmý

Östersund
Aktualizováno

Velká očekávání se nenaplnila, přitom smíšená štafeta bývá tradičně trumfem českého biatlonu. Vždyť z ní má zlato z MS 2015 i olympijské stříbro ze Soči a pokaždé se v ní dařilo i na úvod Světového poháru ve švédském Östersundu. Letos ale katastrofální střelba Vítkové na prvním úseku vzala šanci na medailovou radost. České kvarteto bylo po první střelbě až předposlední, nakonec dojelo sedmé. Z premiérového triumfu v sezóně se těší Norové. Ve štafetě dvojic dojeli Eva Puskarčíková, která jela hned po první střelbě dvě trestná kola, s Michalem Krčmářem čtrnáctí. Z výhry se radovali Francouzi Martin Fourcade a Marie Dorinová-Habertová.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Veronika Vítková se ve smíšené štafetě v Östersundu při střelbě trápila.

Článek
Fotogalerie

Do mixu nastoupila osvědčená sestava, jenže Vítková podobně jako při letošním MS absolutně nezvládla úvodní střeleckou položku vleže. Nestačila ji totiž ani tři dobíjení, aby vyčistila terč. Musel tedy na trestné kolo, po němž ze střelnice odjížděla předposlední ze všech 24 štafet s téměř minutovou ztrátou na čelo závodu. „Verča všechny rány bohužel vytáhla děsně nahoru, což nás stalo umístění na stupních vítězů," litoval trenér žen Zdeněk Vítek.

Karty byly pro Česko rozdané hodně špatně, i když se Vítková v další části prvního úseku snažila napravit své zaváhání. Nakonec předávala třináctá Koukalové, která vleže jen jednou dobíjela. Měla však potíže se zasunutím náhradního náboje do komory a navíc ji pozlobil i řemen zbraně, takže se nepodařilo snížit časové manko na vpředu jedoucí Norky.

Při stojce při silném poryvu větru musela Koukalová ale využít všechny tři náhradní náboje, střelnici přesto opouštěla devátá a na posledním kilometru svého úseku si díky slušnému běhu ještě o dvě příčky polepšila.

Ve střelbě bezchybný, běžecky to ale Moravcovi nešlo

Šlesingr se na třetím úseku pak dotáhl do skupinky bojující o šesté místo, odstup na nejlepší však zůstával minutový. Navíc vpředu nasadili k trháku Italové díky Hoferovi. Českému reprezentantovi sice vleže stačilo na sestřelení pěti terčů jen pět ran, jenže stejně úspěšní byli i všichni soupeři před ním.

Při stojce ale musel Hofer na trestné kolo, čímž se na první místo vrátilo Norsko, v jehož barvách odváděl skvělou práci už 42letý Björndalen. Za ním jelo Německo. Šlesingr znovu odstřílel bez jediné chybičky a to ho dostalo už na 5. místo, s odstupem dvaadvaceti vteřin na pódiové pozice.

Finišman české štafety Moravec se snažil přiblížit třetím Italům i čtvrtým Francouzům, jenže běžecky mu to nešlo a ztráta se netenčila. Střelbu vleže sice zvládl na podtrženou jedničku, ale ke stupňům vítězů měl pořád daleko. Navíc se k němu zezadu rychle blížili Rus Šipulin.

O triumfu Norů nebylo po poslední střelbé pochyb

Norský finišman Boe jasně mířil za prvenstvím a pochyb po poslední zastávce na střelnici nebylo ani o německém stříbře. O bronz svedli strhující bitvu Ital Windisch se Šipulinem, nakonec rozhodly tři desetiny ve prospěch Itala.

Moravec pak do posledních metrů bojoval o šesté místo se Švédem Lindströmem, prohrál až fotofinišem. „Kluci byli perfektní hlavně na střelnici, přesní a rychlí. Nemuseli vůbec dobíjet a udělali hodně práce pro nápravu umístění. Běžecky to možná chutnalo některým soupeřům trochu víc, ale za nás slušná práce," mínil trenér mužů Michael Málek.

Střelecký kolaps Puskarčíkové ve štafetě dvojic

Při večerní štafetě dvojic byly v Östersundu čtyři stupně pod nulou, ale vítr foukající od místního jezera srážel pocitovou teplotu o hodně níž. Doslova mrazivou náladu v českém táboře ale zavinil střelecký kolaps Evy Puskarčíkové, která musela hned po první střelbě vleže na dvě trestná kola. „Tam jsme chytli díru, která už nešla pořádně sjet," řekl Michal Krčmář. Češi nakonec skončili čtrnáctí. „Měli jsme na lepší výsledek. Evě se střelba ale hrubě nepovedla, nebyla tam od ní šťastná reakce na vítr," musel uznat kouč žen Zdeněk Vítek.

„Byl to náš už čtvrtý marný pokus dojet v této disciplíně do elitní desítky," zalitoval mužský člen reprezentačního páru. Krčmář přitom neomylně zasáhl devatenácti ranami a nesestřelil až poslední terč. „Všechny čtyři položky odstřílel pěkně. Těší mě, že po mix štafetě i třetí z kluků předvedl to, co jsme zkoušeli v tréninku," těšila kouče Michaela Málka přesná a rychlá střelba mužů. Přesvědčivě vyhráli Francouzi Marie Dorinová-Habertová s Martinem Fourcadem.

Světový pohár biatlonistů v Östersundu - smíšená štafeta (2x6 km + 2x7,5 km):
1. Norsko (Olsbuová, Birkelandová, Björndalen, J. Bö) 1:10:57,1 (0 tr. okruhů + 6 dobíjení)
2. Německo (Hildebrandová, Dahlmeierová, Doll, Peiffer) -33,7 (0+6)
3. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Hofer, Windisch) -44,2 (1+12)
4. Rusko -44,5 (0+5)
5. Francie -1:13,3 (1+10)
6. Švédsko -1:20,9 (1+10)
7. Česko (Vítková, Koukalová, Šlesingr, Moravec) -1:20,9 (1+8)
Smíšená štafeta dvojic:
1. Dorinová Habertová, M. Fourcade (Fr.) 35:43,5 (0+4)
2. Hauserová, Eder (Rak.) -16,0 (0+6)
3. Preussová, Lesser (Něm.) -25,2 (0+5)
4. Perssonová, Steinersen (Švéd.) -1:20,8 (0+8)
5. Višněvská, Savickij (Kaz.) -1:28,8 (0+8)
6. Gasparinová, Dolder (Švýc.) -1:39,3 (0+3)
14. Puskarčíková, Krčmář (Česko) -3:31,0 (2+10)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články