Hlavní obsah

Připadala jsem si jako v kině na špatném filmu, kála se Vítková za pokaženou střelbu

Östersund/Praha

Jakoby se vrátila v čase o tři čtvrtě roku zpátky. Tehdy česká biatlonistka Veronika Vítková na mistrovství světa v Oslu v závodě smíšených štafet odjížděla ze střelby vleže až z 23. pozice a medailové ambice českého týmu vzaly za své. V neděli při úvodním závodu nové sezóny ve švédském Östersundu přišel další střelecký kolaps rodačky z Vrchlabí.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Veronika Vítková se ve smíšené štafetě v Östersundu při střelbě trápila.

Článek
Fotogalerie

Ani tři dobíjení totiž Vítkové při ležce nestačily, takže musela na trestný okruh a ze střelnice se na trať vydávala z předposledního třiadvacátého místa.

„Na střelnici jsem zůstala dlouho, protože mi to nepadalo. Připadala jsem si jako v kině na špatném filmu. Snažila jsem se rychle dobít a odjet bez trestného kola. Jenže mi začalo téci do bot a nezvládla jsem to," litovala Vítková nepovedené první položky v rozhovoru pro biatlon.cz.

Přesto závod nezabalila a při předávce Gabriele Koukalové dokázala vytáhnout český tým na třináctou příčku. „Úplně mi pak ztuhlo celé tělo, přestože jsem se maximálně snažila napravit, co jsem pokazila," přiznávala Vítková v cíli, že ji úvodní závod sezóny značně vyčerpal.

Šlesingra potěšila střelba vleže

I Koukalová si prožila chvilku hrůzy, na stojce se ale posledním nábojem zachránila, takže třetí člen štafety Michal Šlesingr přebíral už na sedmém místě.

A na rozdíl od svých krajanek nemusel při střelbě vleže ani vestoje dobíjet. „Z ležky mám velkou radost. Byla rychlá, v rytmu, přesně tak, jak jsme ji celou dobu pilovali. Na stojce už to bylo trochu ve starých kolejích, tam kde bylo potřeba, jsem si přibrzdil. Ale popadalo to, a to je důležité," těšilo Šlesingra.

Moravec si na Lindströma ve spurtu věřil

Po své druhé střelbě tak najednou ztráceli Češi na třetí příčku už jen 22 vteřin, Jenže v běhu zase začalo manko narůstat. „Na trati to mohlo být z mého pohledu příjemnější, zbytečně moc mě to bolelo. Dávám to na vrub tomu, že se jednalo o první závod, takové to rozjíždění do sezóny. Premiéra je vždy obtížná v tom, že ještě nevíte, jak nastavit tempo, to by však závod od závodu mělo být příjemnější," soudil Šlesingr.

Stejně jako on zastřílel čistě i Ondřej Moravec, který v cílové rovince svedl souboj se Švédem Lindströmem. Až fotofiniš ukázal, že souboj nakonec neúspěšný. „Nejsem spurtér ale teď jsem si i na tu rovinku věřil. Je to o hlavě, cítil jsem v posledním kole, že mám navrch, neztrácel jsem, ani se nezahlcoval, ale je to každopádně škoda. Naopak ze střelby mám radost. Začít s nulami, to byl můj cíl a je to současně i vzpruha do dalšího závodu," tvrdí Šlesingr.

Světový pohár ve švédském Östersundu pokračuje ve středu vytrvalostním závodem žen, o den později přijdou na řadu muži. Sport.cz vám oba závody přiblíží v podrobných on-line reportážích.

Reklama

Související témata: