Hlavní obsah

Fantastická Koukalová zvítězila ve stíhačce

Biatlonistka Gabriela Koukalová zvítězila ve stíhacím závodu ve švédském Östersundu. Do čela se dostala hned po úvodní střelbě stíhačky na 10 kilometrů. I přes jedno zaváhání na třetí střelecké položce si však svoji pozici už nenechala vzít a po výborném výkonu si připsala první vítězství v sezóně.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Gabriela Koukalová při sprintu v Östersundu.

Článek

„Nádherné vystoupení všech našich holek. Gábina se od první střelby prosadila do čela a už tam nikoho nepouštěla. Ustála všechny položky, zachovala si svůj rytmus a držela se dobře i běžecky. Byl to v jejím podání skutečně excelentní závod, ostatní holky pak měly hodně rychlou střelbu a to je dostalo tolik dopředu," liboval si šéftrenér Ondřej Rybář.

Hned úvodní střelecká položka zamíchala kartami ve prospěch české reprezentantky. Vítězka sobotního sprintu Dorinová-Habertová udělala dvě chyby, za ní startující Mäkäräinenová jednu. Koukalová zvládla úvodní položku čistě, čímž se dostala do veden. Za sebou měla Němku Dahlmeierovou o 11 sekund. Finka se vrátila na trať na 3. pozici s odstupem 19 vteřin, původně vedoucí Francouzka až na sedmém místě.

Dalším českým reprezentantkám Puskarčíkové a Charvátové se pak čistou střelbou povedlo skočit do desítky. Bezchybnou úvodní ležku v podání reprezentačního kvarteta dovršila i Vítková, pro niž to při odjezdu ze střelnice znamenalo posun o čtrnáct míst na 21. příčku.

Koukalová v běžecké části udržovala svůj náskok a zvýšila ho dokonce až na 25 vteřin po druhé položce, kdy znovu zasáhla všech pět terčů, zatímco všechny její pronásledovatelky musely na trestné kolo. Ostatní české reprezentantky se dopustily jedné chyby, takže Charvátová figurovala na 10. příčce, Puskarčíková byla dvanáctá a Vítková se vmáčkla na chvost druhé desítky.

Při třetí položce, která se střílela už vstoje, Koukalová první ranou minula terč. Další čtyři už byly přesné a z trestného kola se vrátila o sedmnáct vteřin dříve, než odjela ze střelnice druhá Mäkäräinenová. Třetí Dahlmeierová měla ztrátu téměř půl minuty.

Charvátová zvládla stojku čistě, stejně jako její reprezentační kolegyně Puskarčíková a jely spolu na 9., resp. 10. místě. U Vítkové možnost dalšího posunu zastavila dvě trestná kola, z nichž se vrátila na 25. pozici.

Mäkäräinenová byla běžecky velmi silná a ještě než biatlonistky přijely k poslední zastávce na střelnici, měla ji Koukalová už úplně za sebou. Byl to pak mezi nimi přímý střelecký souboj. Česká reprezentantka střílela bezchybně, zatímco Finka chybovala dvakrát. Koukalová tak odjížděla ze střelnice s převahou 17 vteřin na Italku Wiererovou, která byla v tandemu s Dahlmeierovou. Puskarčíková udělala při poslední stojce jednu chybu a mohla stále pomýšlet na životní výsledek ve stíhačce, Charvátová po dvou minelách vypadla z první desítky.

Půl kilometru před cílem vedla Koukalová už jen devět vteřin před Dahlmeierovou , ale to už na závodnice čekala pouze jízda z kopce dolů. V cílové rovince si tak mohla dovolit i zvolnit a rozdávat úsměvy. Třetí Wierorová se nakonec posunula o šestnáct míst. Nadšena osmým místem byla i Puskarčíková, Charvátová si polepšila na 12. pozici a Vítková byla v cíli osmnáctá.

SP biatlonistek - stíhací závod na 10 km v Östersundu
1. Koukalová (ČR) 31:43,3 (1)
2. Dahlmeierová (Něm.) +8,4 (2)
3. Wiererová + (It.) 21,4 (0)
4. Haeckiová (Švýc.) +36,3 (0)
5. Mäkäräinenová (Fin.) +52,7 (4)
...
8. Puskarčíková (ČR) +1:17,4 (2)
12. Charvátová (ČR) +1:50,3 (3)
18. Vítková (ČR) +2:27,3 (3)
Průběžné pořadí (po 3 z 26 závodů):
1. Dahlmeierová 157
2. Koukalová 132
3. Dorinová Habertová 118
4. Hauserová 114
5. Mäkäräinenová 111
6. Braisazová (Fr.) 99
...
10. Puskarčíková 86
17. Vítková 61
21. Charvátová 52

Reklama

Související témata: