Hlavní obsah

Změna! Po šokujícím triumfu dostane šanci vedle Koukalové a spol. hvězda budoucnosti

Praha

Je označována za biatlonovou hvězdu budoucnosti. Možná ne tak vzdálené. Více se může ukázat už tento týden v Novém Městě na Moravě. I Markéta Davidová se objevuje v české nominaci pro pokračování Světového poháru na žhavé domácí půdě.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Koukalová na střelnici v Pokljuce. Vedle ní se v Novém Městě představí i Markéta Davidová.

Článek
Fotogalerie

Světový pohár biatlonistů v Novém Městě

Devatenáctiletá závodnice sice patří do juniorské kategorie, ale zkraje téhle sezóny porazila dospělé konkurentky. Vskutku šokující nástup... V norském Beitostölenu poprvé jela IBU Cup, druhou biatlonovou ligu, a ve sprinterském závodě zvítězila.

Excelentně běhá, střelba ji nezrazuje. Alespoň tedy ne v klíčových okamžicích závodu, v němž zazářila. „Nemůžu tomu uvěřit, snad jsem si to musela někde zkrátit. Když jsem jela ze střelnice po stojce, tak jsem měla strašnou radost z toho, že mám nulu. Bylo to moje malé vítězství. Chtěla bych začít střílet dobře stabilně, protože je to pořád nahoru a dolů. Se zbraní se ještě nekamarádíme," citoval ji web rozhlas.cz po úspěchu v Norsku.

V tu chvíli se jí start ve SP mohl jevit vzdáleně. A nejen jí. Ale teď už jej bere jako realitu.

„Láká mě to, ale radši bych si v IBU Cupu zajela ještě nějaká hezká umístění, aby se potvrdilo, že to nebyla náhoda. To by mi asi udělalo větší radost," říkala ještě po výhře v Norsku závodnice v poli známá pod přezdívkou Makula.

Nové Město za odměnu

Teď se nově proti předešlému dílu SP v Pokljuce objevuje v nominaci. I proto, že v IBU Cupu si i nadále z českých žen počíná nejlépe.

Lukáš Kristejn je v druhém seriálu nejvýše z českých mužů a Nové Město ho také nemine. „Podává v IBU Cupu nejstabilnější výkony, svoji šanci si zasloužil, stejně jako ji dostali Adam Václavík a Tomáš Krupčík. Mám radost, že oba ji využili dobře. První jmenovaný se dvakrát kvalifikoval do stíhačky, druhý si v ní dokonce sáhl na body. Věřím, že stejně dobře naloží se svým startem ve Světovém poháru i Lukáš Kristejn," říká šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář pro biatlon.cz.

Davidová dostává Nové Město a start po boku Koukalové a spol. za odměnu. „Od Markéty vůbec nic nečekáme, nebude svázána žádným tlakem. Bude mít pouze příležitost si vyzkoušet, jak vypadá velký biatlon," zdůrazňuje Rybář.

Cíle pro tuto sezónu má talentovaná závodnice z Janova nad Nisou a studentka Zemědělské univerzity jinde: juniorské mistrovství světa a juniorské mistrovství Evropy. Druhá z akcí se shodou okolností uskuteční na přelomu ledna a února právě ve Vysočina Areně. V IBU Cupu jí patří třetí příčka za německými sestrami Nadine a Karolin Horchlerovými.

Jessica Jislová, Tomáš Krupčík a Adam Václavík se pro změnu přidají k béčku a budou startovat ve třetím kole IBU Cupu v rakouském Obertilliachu 16. a 17. prosince.

Český tým zamíří do Nového Města už dnes večer, první trénink ve Vysočina Areně čeká reprezentanty v úterý odpoledne (ženy) a v podvečer (muži). Můžou rozšířit sbírku úspěchů v téhle sezóně, případně přidat i nějaké další překvapení, o jaké se postarala Eva Puskarčíková.

Nominace na třetí díl SP v Novém Městě na Moravě
Muži:
Michal Krčmář
Lukáš Kristejn
Ondřej Moravec
Jaroslav Soukup
Michal Šlesingr
Ženy:
Markéta Davidová
Lucie Charvátová
Gabriela Koukalová
Eva Puskarčíková
Veronika Vítková

Reklama