Hlavní obsah

Krčmář na vlně. Před čtyřmi lety neznámý mladíček, teď biatlonové eso budoucnosti?

Nové Město na Moravě

Bylo mu čerstvých 22 let a jméno Michala Krčmáře znali jen biatlonoví zasvěcenci. Přesto při domácím světovém šampionátu v únoru roku 2013 trenér Ondřej Rybář vybral právě mladíka přezdívaného Bimbo na pozici finišmana české mužské štafety. Pro Krčmáře to byla premiéra na mistrovství světa, ve Světovém poháru nikdy nebodoval, přesto v nelehké roli před zaplněnými novoměstskými tribunami obstál. Ve čtvrtek od 17.30 už se před nimi představí jako biatlonista hlásící se o pozici české jedničky.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Michal Krčmář při tréninku na Světový pohár v Novém Městě na Moravě.

Článek

Pozvánka na SP do Novém Města na Moravě

„Výkonnostně jsem se za tu dobu snad nějak posunul,“ skromně přemítá. „Světové poháry objíždím třetím rokem, zkušenosti přibyly, člověk se nějak vyvíjí. Ale jinak jsem to pořád stejný já,“ uvažuje.

Třikrát do desítky

Sedmé, deváté a desáté místo. Taková je Krčmářová bilance posledních tří individuálních závodů v Östersundu a Pokljuce. V celkovém hodnocení SP mu patří osmnáctá příčka. „Je to příjemná vlna, na níž jsem se dostal, ale pořád to beru s pokorou,“ ujišťuje a brzdí očekávání, že sérii skvělých umístění bez potíží natáhne i při třech závodech v Novém Městě na Moravě.

„V chlapech neznamená, že když se povede elitní desítka, bude z toho pravidlo. Můžu skončit čtyřicátý, i když samozřejmě budu dělat, co mi síly stačí,“ ujišťuje rodák z Vrchlabí.

V čem tkví jeho aktuální progres? Podle trenéra mužů Michaela Málka se výrazně zlepšil na střelnici. „Do úvodních kol nastoupil v nejlepší formě, co se týká střelecké pohody, střílel přesně i rychle, k tomu přidal standardně dobrý běh,“ chválí svého svěřence.

To nejlepší má před sebou

„Běžecky se zlepšil už v létě, kdy začal Michala Šlesingra a Ondru Moravce trochu stíhat. A teď je na vlně a daří se mu,“ vypráví Málek.

V pětadvaceti letech může Krčmář mít ještě nejlepší roky před sebou. „Má ještě rezervy, ale je ve věku, kdy se ještě běžecky může hodně posouvat,“ věří kouč.

Následující dny budou testem Krčmářovy psychiky, poprvé se domácímu publiku představí v pozici adepta boje třeba i o stupně vítězů. „Na mě atmosféra tady měla vždycky pozitivní účinek a vyburcovala mě k výkonu. A nikdy mi tu nesvázala nohy, tak doufám, že navážu na to, co jsem tu předváděl jako mladší,“ přeje si.

Program SP v Novém Městě na Moravě
Čtvrtek, 17.30 sprint mužů.
Pátek, 17.30 sprint žen.
Sobota, 15.00 stíhací závod mužů, 17.40 stíhací závod žen.
Neděle, 11.45 závod s hromadným startem mužů, 14.15 závod s hromadným startem žen.
Vše vysílá živě ČT Sport.

Reklama