Hlavní obsah

Euforie na stupních i terče sestřelené od Němky. Vítková chce oživit hezké vzpomínky

Nové Město na Moravě

Jako jediná z českých biatlonistů dokázala při předchozích třech dostaveních světové elity v Novém Městě na Moravě dosáhnout na individuální stupně vítězů. Teď by Veronika Vítková moc ráda medailové vzpomínky oživila, vstup do sezóny ji totiž nevyšel podle představ…

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Gabriela Koukalová (vlevo) a Veronika Vítková během tréninku v Novém Městě na Moravě.

Článek

Před dvěma lety prožívala úžasnou zimu, pohybovala se na hraně elitní trojice v celkovém hodnocení Světového poháru. A ve sprintu ji davy fanoušků v Novém Městě na Moravě dohnaly ke třetímu místu, v následné stíhačce pak zažila kuriózní moment, kdy jí terče sestřelila Němka Franziska Hildebrandová.

„Na to třetí místo samozřejmě krásné vzpomínky,“ usměje se osmadvacetiletá Vítková. „Zvlášť, když jsem od té doby na stupních moc nestála,“ připouští. Třetí místo ještě přidala o týden později v Oslu, od té doby na pódiu individuálně nebyla.

Nuly dávat umí

A blízko medailím se zatím nepohybuje ani v aktuální sezóně. Deváté místo při individuálním závodě v Östersundu bylo jejím jediným průnikem do elitní desítky, na střelnici zažila nejedno trápení. I proto je s ambicemi před pátečním sprintem (od 17.30 na ČT Sport) opatrná.

„Nemám vysněný žádný konkrétní výsledek, jelikož se začátek sezóny nevyvíjí podle mých představ. Doufám, že dokážu navázat na střelbu z Pokljuky, kde se mi povedlo vynulovat tři položky. Sice jsem pak pokazila čtvrtou, ale ukázala jsem si, že nuly v závodě dávat umím,“ vyprávěla.

Z předchozích velkých klání v Novém Městě dobře ví, že střelba v domácím prostředí je specifická. Zklidnit dech i tep při průjezdu stadiónem je oříšek i pro zkušené biatlonisty. „To je hodně náročné, závodník se nemůže nechat strhnout davem a přijet rychle na střelnici. To je určitě věc, kterou si musím pohlídat, a přijet svým tempem připravená na střelbu,“ plánuje.

Reklama

Související témata: