Hlavní obsah

Česká stopa ve sprintu? Nadšení z premiéry, respekt z ploten a velký dík fanouškům!

Nové Město na Moravě

Snaha Gabriely Koukalové eliminovat sekundy ztracené na třech trestných kolech i po pádu v závěrečném sjezdu nebyly jediným tahákem pro české fanoušky během sprintu Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Jak se s bouřlivou kulisou 29 000 fanoušků popasovaly další domácí biatlonistky?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Veronika Vítková během sprintu žen v Novém Městě na Moravě.

Článek
Fotogalerie

Stoprocentně spokojená nebyla žádná z nich, ale fanouškovský kotel zůstane pro všechny zážitkem na celý život. Kde chyběly síly, pomohli diváci u trati. „Běžecky jsem se necítila úplně ideálně, ale lidi mě hnali dopředu. Musím jim poděkovat,“ vykládala po závodě Veronika Vítková.

Nevyvarovala se chyb

K bronzu, který v Novém Městě získala před dvěma lety, měla daleko, ale šestnáctá příčka je jejím nejlepším výsledkem ve sprintu této sezóny. „Nevyvarovala jsem se chyb, ale jsem ráda, že jsem pohlídala aspoň položku vleže, která je má kritičtější,“ vyprávěla Vítková, která jedinou střeleckou chybu udělala vestoje.

„Ale po ní jsem se dokázala zkoncentrovat, pohlídat poslední dvě rány a neudělat chyby, jako se mi to stalo při poslední položce v Pokljuce,“ líčila.

Jedna chyba vestoje stála lepší výsledek i Evu Puskarčíkovou, třetí ženu ze stíhačky v Pokljuce. V sobotu do ní nastoupí z 21. pozice. „Bežecky to bylo docela těžké, člověk si musel vybírat trať, jak je rozdrobená,“ líčila. V porovnání se soupeřkami začala hodně zvolna, na prvním mezičasu jí patřilo až 74. místo.

„Přišlo mi, že rychleji to nešlo. Ale respekt jsem měla, v každém kole byla plotna jinde, jak holky pluží, je to takové nevyzpytatelné,“ vyprávěla Puskarčíková, třetí a poslední česká žena, která si zajistila postup do sobotní stíhačky.

Dvě mimo šedesátku

Slabá střelba mrzela Lucii Charvátovou, která měla dvanáctý nejrychlejší běžecký čas a třetí nejlepší střelecký. Jenže pět chyb ji katapultovalo o tři sekundy mimo elitní šedesátku. „Škoda těch pár sekund, bylo by dobré, kdyby si zkusila ještě jeden závod v takové atmosféře, to jsou zkušenosti,“ zalitoval trenér ženské reprezentace Zdeněk Vítek.

Postup do stíhačky nevyšel o devět míst ani devatenáctileté Markétě Davidová, ale za debut ve Světovém poháru se rozhodně stydět nemusela, za sebou nechala 27 soupeřek. „Moc dobře se mi neběželo, nemohla jsem se rozjet. Ale jak mě diváci hnali, nešlo nejet,“ vyprávěla Davidová, kterou do A-týmu vynesl senzační debut v IBU Cupu.

Super zážitek

A spousta věcí pro ni byla nových. „Nejsem zvyklá na takhle pozdní závody. A byla zima, zatím jsem letos vždycky závodila v teple,“ usmívala se. Na střelnici zaznamenala jednu chybu vleže a dvě ve stoje. „Byly to takové uspěchané rány,“ hodnotila svůj zatím životní biatlonový zážitek.

„Nečekala jsem, že to bude až tak hlasité. Zatím nejvíc fanoušků jsem zažila na exhibici, kterou jezdíme v Jablonci na jaře. Ale tam se třicet tisíc lidí nenatlačí,“ smála se.

Stíhačka ani nedělní hromadný závod už se jí týkat nebudou, přesto rozhodně nelituje, že s trenérem Jindřichem Šikolou na nabídku startovat v Novém Městě kývli. „Byl to super zážitek, na který budu ráda vzpomínat. Potvrdila jsem si, že musím pořádně makat, teď o víkendu bych chtěla fandit ostatním u trati,“ dodala Davidová.

Reklama

Související témata: