Hlavní obsah

Smolař Moravec! Ledová plotna, zlomená zbraň a aplaus jako pro šampióna

Nové Město na Moravě

Před dvěma lety si v Novém Městě na Moravě pozici smolařky závodů Světového poháru v biatlonu vybrala Veronika Vítková, jíž terče omylem sestřelila soupeřka. Teď se o podobnou roli nedobrovolně přihlásil Ondřej Moravec. Skvěle rozjetou stíhačku zhatil pád, zlomená zbraň a následných pět chyb na střelnici s rezervní malorážkou.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Ondřej Moravec při pádu ve stíhacím závodu mužů zlomil pažbu své malorážky.

Článek

Dojížděl na padesátém místě, ale aplaus neměl menší, než kdyby bojoval o stupně vítězů. Z tribun znělo skandování „Ondřej Moravec“ a český biatlonista diváky zdravil. Po závodě ale rychle zmizel v útrobách Vysočiny areny, naštvání z promarněné šance na skvělý výsledek bylo pochopitelné.

Do závodu vyrazil se startovním číslem osm, ale při absenci Nora Svendsena jako sedmý, po první čisté střelbě se ještě o příčku posunul. Pak ale přišel osudný sjezd před tunelem.

„Trať dnes nebyla v dobrém stavu, plotny byly ve výjezdech i sjezdech, mezi závodníky panovalo hodně nervozity,“ popisoval Moravec. „V zatáčkách nad tubusy jsem měl problémy v každém kole a jednou to neustál,“ zalitoval.

S rezervou to nešlo

Jeho pád na záda odnesla pažba malorážky, která se rozlomila na dva větší kusy a několik menších. Když se informace dostala na střelnici k trenérům Ondřeji Rybářovi a Michaelu Málkovi, ihned se začali shánět po rezervní zbrani, kterou rozhodčí Moravcovi donesl přímo ke stavu.

Jenže Moravec z pěti střel s novou zbraní netrefil terč ani jednou. „Věděl jsem, že s náhradní zbraní budu mít problém. Mám vystouplé lícní kosti a vleže mi ta pažba vůbec nesedí,“ popisoval.

Podle nejlepšího Čecha v závodě Michala Krčmáře muselo být pro Moravce zvykání na náhradní zbraň skutečně nejtěžší. „Ta rezerva je takový univerzál, abychom do něj viděli všichni. Ale Ondrovi se do dioptru kvůli lícním kostem opravdu hůř kouká a pasuje. Navíc si každý tu svoji zbraň ve středu večer nastřelíme na tréninku a pak funguje celé závody,“ popisoval Krčmář.

Jel pro fanoušky

Moravec i bez šance na špičkové umístění obkroužil pět trestných kol a mohutně povzbuzován diváky se hnal do druhé půlky závodu. Ve stoje už přidal nejprve jednu chybu a poté nulu, což oslavil zatnutou pěstí.

„Ta atmosféra byla fantastická, slyšel jsem lidi, jak skandovali mé jméno a fandili jako bych jel o vítězství, přitom jsem byl na chvostu. To bylo neuvěřitelné,“ smekal Moravec pomyslný klobouk.

Jinde by možná vzdal a pošetřil síly do nedělního závodu s hromadným startem, v Novém Městě ale podobné myšlenky neměl. „Ondra dostal pokyn, ať klidně skončí, ale kvůli fanouškům to neudělal a jel vyloženě pro ně, což ukázalo i to gesto po stojce. Klobouk dolů, jsem rád, že to Ondra udělal, protože si to fanoušci zaslouží,“ ocenil trenér Rybář.

Hledá zbraň na neděli

„Nikdo z nás by tu nevzdal, kdyby neměl zlomenou ruku nebo nohu. Zaprvé to nemáme v povaze, zadruhé jsme doma,“ říkal za všechny české biatlonisty Krčmář.

Moravec se teď potřebuje oklepat do nedělního závodu (od 11.45) a hlavně vyřešit, s čím bude střílet. „Jednu starší pažbu mám doma, jedna je u Ondry Rybáře. Musíme je teď do Nového Města nějak dopravit,“ přemítal.

Rybář se nevzdával naděje, že by se povedlo dát dohromady i poškozenou malorážku. „Doufáme, že bude připravená, uvidíme podle toho, jak jsou rozštípané kousky, co zůstaly na trati,“ hlásil.

Reklama