Hlavní obsah

Francouz Fourcade ovládl i závod s hromadným startem, Moravcovi těsně unikla medaile

Aktualizováno

Biatlonista Ondřej Moravec skončil v hromadném závodu na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě čtvrtý. Postaral se tak o dosud nejlepší český výsledek na Vysočině. Hattrick dovršil vedoucí muž SP Martin Fourcade z Francie, který dojel před Němcem Schemppem s více než osmivteřinovým náskokem.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Vítěz závodu s hromadným startem Martin Fourcade z Francie.

Článek
Fotogalerie

V boji o bronz byl před Moravcem v závěrečném finiši o tři desetiny sekundy rychlejší Rus Anton Babikov.

Dalším českým reprezentantům se závod příliš nevyvedl. Michal Krčmář po třech trestných kolech skončil devatenáctý. Jaroslav Soukup se po nepovedené poslední střelbě propadl na konečné 27. místo. Šlesingr celkem minul šest terčů a dojel poslední.

"Se dvěma chybami na čtvrtém místě musím být spokojený, i když to tady je pořád," řekl České televizi Moravec, který v Novém Městě na Moravě skončil těsně pod stupni vítězů už popáté. Dvakrát na MS, předloni ve stíhačce a v sezóně 2011/2012 ve stíhacím závodu SP. "Ale je to nejlepší výsledek sezóny, takže nakonec super. Ta zlomená pažba nebyla problém," zmínil poškozenou zbraň ze sobotního stíhacího závodu.

Ze začátku za to vzal na trati Šlesingr a posunul se o deset míst na prvním mezičasu. Podobně k úvodu přistoupil i Moravec, jenž přeskočil devět soupeřů. Společně s Krčmářem se všichni pohybovali kolem desátého místa. Na první střelbě závod v podstatě skončil pro Šlesingra, který vleže třikrát minul. Naopak bezchybní Krčmář a Soukup se posunuli vpřed.

Soukup, který nejel poslední SP v Pokljuce, ale závodil v nižším IBU Cupu, výborně běžel a na druhé položce vleže sestřelil za 23 sekund také všechny terče a držel se v absolutní špičce. Moravec si rány hlídal, nechyboval a ocitl se v desítce. Krčmář se po jedné chybě stále držel v kontaktu.

Na třetí střelbu přijel Soukup na druhém místě, ale poslední ranou vestoje minul, což znamenalo mírnou ztrátu. Zpět do boje o medaili se dostal Moravec, jenž trefil všechny terče. Soukup jezdil kolem sedmého místa, Moravec atakoval pódium.

Před poslední střelbou všem ujel Fourcade, a když všechny terče po jeho zastávce na střelnici zbělaly, bylo o vítězi opět jasno. V osmém individuálním závodu sezóny si připsal sedmý triumf.

Moravec jednu ránu minul, ale protože chybovali i jeho soupeři, o druhé a třetí místo najednou jelo až osm biatlonistů. Moravec měl pátý nejrychlejší běžecký čas, ale na medaili to nakonec nestačilo.

Výsledky SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě:
Muži - závod s hromadným startem na 15 km:
1. M. Fourcade (Fr.) 36:18,9 (1 tr. okruh)
2. Schempp (Něm.) -8,3 (2)
3. Babikov (Rus.) -9,4 (1)
4. Moravec (ČR) -9,7 (2)
...
19. Krčmář -1:06,9 (3)
27. Soukup -2:00,3 (4)
30. Šlesingr (všichni ČR) -2:31,0 (6)
Průběžné pořadí SP (po 8 z 26 závodů):
1. M. Fourcade 468 b.
2. Šipulin (Rus.) 310
3. J. Bö 308
4. Björndalen 258
...
14. Krčmář 168
15. Moravec 167
24. Šlesingr 131
41. Soukup 51
69. Krupčík (ČR) 3

Reklama

Související témata: