Hlavní obsah

Moravcovi lepili zbraň do půl druhé v noci. Chtěl odměnit fanoušky

Michal OsobaSport.cz

Na chvilku přerušil rozhovor s novináři a běžel se obejmout s manželkou a dcerkou Rozálií. Přítomnost rodiny nebylo to jediné, co Ondřeji Moravcovi výrazně zvedlo náladu po sobotní smolné stíhačce. V neděli v závodě s hromadným startem bojoval do posledních metrů o stupně vítězů, nakonec bral čtvrté místo, které je mu v Novém Městě na Moravě snad souzeno. Nepopulární příčku zde vybojoval dvakrát i při mistrovství světa 2013.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Moravec v cíli během závodu s hromadným startem v Novém Městě na Moravě.

Článek

Hektické byly pro Moravce hodiny mezi oběma víkendovými závody. V sobotu při pádu zlomil malorážku, což se mu nikdy předtím v závodě nestalo. S náhradní zbraní netrefil pět terčů a dojel padesátý jen kvůli nadšeně povzbuzujícím fanouškům, kterým za podporu opakovaně děkoval.

Neměl náladu

„Ale náladu jsem neměl absolutně na nic, hrozně mě to mrzelo. Měl jsem letos nejlepší startovní pozici, cítil se dobře a střelecky si věřil,“ litoval Moravec, jenž se v době pádu pohyboval na šestém místě.

Večer zavolal rodině, povídal si se šéftrenérem Ondřejem Rybářem. „Nebral jsem to jako totální tragédii, zbytečně jsme se v tom nepitvali,“ líčil Moravec. „Ale spousta lidí mi psala, že to obrečela, to bylo až dojemné,“ líčil biatlonista z Letohradu.

Zásadnější pro něj bylo dát dohromady zbraň, na níž je zvyklý, a která byla po pádu rozbitá na tři velké kusy.

Pomohly ušetřené síly

Rybář zavolal svému příbuznému truhláři Josefu Šenberkovi. „Přijel v jedenáct a v půl druhé to bylo slepené a zakytované. Ráno jsme to doladili v buňce a při nástřelu,“ popisoval Rybář. Pro jistotu Moravcovi přivezli do Nového Města i druhou pažbu, protože se svými vystouplými lícními kostmi potřebuje mít zbraň specificky upravenou.

Moravec tak v neděli mohl vyrazit do boje s devětadvaceti soupeři bez větších omezení. A po jednom zaváhání na první položce se stále posouval vpřed. „Možná mi pomohla sobota, kdy jsem ušetřil trochu sil a bylo to dobré,“ pochvaloval si.

Francouz Martin Fourcade tradičně ujel všem, ale druhé místo bylo ještě po poslední střelbě ve hře. „V posledním kopci nastoupil Simon (Schempp), to už jsem měl díru patnáct metrů. A Babikov byl na konci pro mě už taky daleko. Ale lidi bylo neskuteční, snad jsem je odměnil i čtvrtým místem,“ doufal trojnásobný olympijský medailista ze Soči.

Reklama

Související témata: