Hlavní obsah

Koukalová se zbavila stresu a užívá si. Zůstane u biatlonu i po olympiádě?

Nové Město na Moravě

Nad otázkou, jestli byl rok 2016 nejlepším v její kariéře, nemusí Gabriela Koukalová dlouho přemýšlet. „Musím říct, že asi ano,“ přikývla po posledním ostrém letošním závodě, který v Novém Městě na Moravě stylově vyhrála.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gabriela Koukalová v cíli závodu s hromadným startem v Novém Městě na Moravě.

Článek

V interním žebříčku nejúspěšnější české biatlonistky byl předstižen i rok 2014 se dvěma stříbrnými medailemi z olympiády v Soči. Čím byl letošek tak výjimečný?

Zvládla těžké léto

Do roku 2016 vlétla na vlně úspěchů, na čele pořadí Světového poháru úspěšně odrážela ataky soupeřek a z ruského Chanty-Mansijsku si odvezla pořádnou sbírku křišťálu - k velkému glóbu přibalila tři malé.

To nejtěžší ale přišlo v létě, kombinace sponzorských, společenských a tréninkových povinností ji srazila téměř na dno, ze kterého se obdivuhodně rychle dokázala zvednout. Ještě nedlouho před startem zimy mluvila o tom, že potřebuje opět najít lásku k biatlonu. Teď už hledat nemusí… Cítí se ještě lépe než minulou zimu.

„Nemám na bedrech takovou zodpovědnost jako vloni,“ srovnává. „To jsem se snažila vůbec nevyjít z koncentrace, každý závod jsem brala hodně vážně. Pořád jsem chtěla zůstat na vrcholu, mít co nejlepší výsledky a to jsem si nesla celou zimu,“ vrací se ve vzpomínkách o rok zpátky.

Barvu čísla neřeší

Poté, co si splnila jeden ze sportovních snů a ovládla celkové hodnocení SP, může k aktuální sezóně přistupovat s větším nadhledem.

„Dali jsme si jasný cíl, že si sezónu užijeme. Nesmí se to každou zimu lámat přes koleno,“ říká sedmadvacetiletá Koukalová. Jak se to projevuje? „Teď je to celé hrozně free, cítím i z Ondry Rybáře, že je takový uvolněný. Ať jedu ve žlutém či červeném čísle, už se to neřeší, zatímco vloni se říkalo: Ty jo, ona jede v červeném,“ vykládala v Novém Městě na Moravě, kde uhájila červené číslo pro vedoucí ženu závodu s hromadným startem.

Reprezentační šéftrenér dává Koukalové za pravdu. „Nevím, kolik lidí od ní čeká, že znovu vyhraje křišťálový glóbus… Je v takovém luxusním postavení, může si užívat každý závod, nemusí se stresovat celkovým pořadím. A o to emotivnější je i tohle vítězství,“ hodnotil Ondřej Rybář.

V Koreji má přijít vrchol

Koukalová tuší, že příští zima už tak „pohodová“ nebude. „Přijde olympiáda, na ní se soustředí veškeré mé myšlenky,“ vyhlíží hry v jihokorejském Pchjongčchangu. „To bych chtěla, aby byl takový vrchol mé kariéry,“ přiznává.

Vrchol, a zároveň závěr? Po triumfu v Novém Městě přiznávala, že ji úžasný zážitek trochu nahlodal v plánech vyměnit po olympiádě biatlon za rodinné povinnosti.

„My jsme to s Gábinou probírali, že je zbytečné to teď řešit. Když se na konec bude cítit, odpracovala toho strašně moc. A když bude chtít pokračovat, budeme ji dál pomáhat, aby závodila na nejvyšší úrovni,“ ujišťuje Rybář.

Čtrnáct triumfů Koukalové v SP
2012/132x sprint
1x stíhačka
1x hromadný start
2013/142x vytrvalostní závod
1x stíhačka
2014/151x sprint
2015/162x sprint
1x stíhačka
1x hromadný start
2016/171x stíhačka
1x hromadný start
Vyhrála i čtyřikrát se ženskou štafetou a dvakrát se smíšenou.

Reklama

Související témata: