Hlavní obsah

Šlesingr po ročním čekání: Odreagování funguje, ale nebudu z toho dělat pravidlo

Oberhof

Konečně zase na stupních, mohl si oddechnout. Biatlonista Michal Šlesingr se po téměř roce dostal mezi tři nejlepší v závodě Světového poháru. Celkem už podvanácté, poprvé od třetího místa ve stíhacím závodu v německém Ruhpoldingu loni 9. ledna.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Šlesingr se připravuje na střelbu při sprintu v Oberhofu.

Článek

"Je to pro mě víc než skvělý. Dlouho jsem nebyl na bedně, jsem rád, že se mi podařilo se tam dostat. Mohla by přijít taková ta větší pohoda a mohlo by to být o poznání lepší než před Vánoci," liboval si Šlesingr v rozhovoru pro Radiožurnál.

V Novém Městě by si asi užil víc

Jen jej trochu zamrzelo, že to takhle nevyšlo na konci minulého roku na Vysočině... "Možná bych si to v Novém Městě užil o kus víc, ale já jsem za to rád kdekoliv," prohlásil po výsledku, který potřeboval. „Že to bylo rok, to je strašně dlouhá doba. Mezitím to byla spousta závodů a spousta tréninků, což hrozně bolí, takže bych na té bedně byl radši častěji," pousmál se třiatřicetiletý matador.

Vleže tentokrát mířil přesně, po stojce musel objet jedno trestné kolo. Výborně běžel, měl třetí čas, což ho vyneslo na pódium. "Od začátku sezony cítím, že na tom na trati nejsem zle. Fyzicky je to slušné, v tom jsem klidný, ale dneska se povedlo i slušně střelit," radoval se Šlesingr.

Na nástřelu přitom panovaly obtížné podmínky, téměř bílá tma při sněžení a silném větru. "Já jsem tam nebyl ještě v nejhorších chvilkách, přitom jsem měl sníh v obličeji, což není příjemné. Ale při závodě už ty podmínky byly regulérní," líčil biatlonista, který v těchto dnech potvrzuje pověst tahouna v boji proti dopingu. Diskuse nabírají na intenzitě po zveřejnění zprávy antidopingové agentury o podvádění v ruském sportu. Na středu dokonce svolal schůzku, které se zúčastnilo na 60 biatlonistů. "Možná bych se měl odreagovat a na to závodění tolik nemyslet. Dnešní závod naznačil, že by to mohlo fungovat, ale nebudeme z toho dělat pravidlo," zažertoval.

Trenér Málek si myslí, že úspěch Šlesingrovi pomůže psychicky. "Michala to nabudí. Od začátku sezóny dobře běhal, ale střelecky se trápil. Teď měl jednu chybu, ale v těžkých podmínkách to bylo téměř ideální. Doufejme, že se na vlně poveze co nejdéle," řekl trenér mužů Michal Málek pro ČT.

Skvěle rozjel závod Adam Václavík, po první střelbě byl čtvrtý, jenže na stojce dvakrát minul. Skončil sedmnáctý. Ondřej Moravec měl také dvě chyby, obsadil devatenáctou pozici, Michal Krčmář chyboval jednou v obou položkách a byl jednadvacátý. "Z pohledu trenérů panuje velká euforie," uvedl dále Málek.

V závěru sotva lezl

Václavík po prvních bodech v SP zářil nadšením. "Ještě mi to asi stále nedochází. Základem výsledku byla bezchybná ležka. Mrzí mě poslední rána, odložil jsem ji, a přesto těsně minul. Těžkých pak bylo i posledních 800 metrů, došlo mi a po trati jsem sotva lezl," dodal rozjařený Václavík.

Smutek vládl u favorita. Francouz Martin Fourcade nevyhrál teprve podruhé v této sezóně a poprvé nestál na stupních. Vedoucí muž seriálu SP sice figuroval po ležce na druhém místě, ale nezvládl položku vstoje, musel na tři trestná kola a skončil osmý.

Biatlonistky v čele s Gabrielou Koukalovou čeká sprint v pátek. V sobotu jsou v Oberhofu na programu stíhací závody, v neděli zastávku SP v německém středisku uzavřou závody s hromadným startem.

Reklama

Související témata: