Hlavní obsah

Koukalová létala po výhře vzduchem, na žluté číslo ale nemyslí

Radostí skočila před vyhlášením do náruče trenérovi Zdeňku Vítkovi a členové týmu ji vyhazovali do vzduchu. Biatlonistka Gabriela Koukalová v Oberhofu zářila po výhře ve sprintu štěstím, ale na žluté číslo pro vedoucí závodnici Světového poháru úřadující šampiónka seriálu nemyslela.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Rozjásaná Gabriela Koukalová, v Oberhofu si připsala třetí triumf v sezóně.

Článek
Fotogalerie

"Je to úžasné. Vyhrát v Mekce biatlonu, v Oberhofu, to je sen každého závodníka. Je mi ctí figurovat zde na stěně vítězů. Když jsem ještě začínala s biatlonem, tak jsem si neuměla představit, že bych střílela před tolika lidmi a vyhrála v místě, kde biatlon zažil největší rozkvět a rozmach," řekla Koukalová na webu svazu.

Elitní biatlonistky startovaly na začátku a Koukalové vylosovali jedničku. Fakt, že neměla přehled o soupeřkách, jí nevadil. "Mnohdy je lepší se vůbec nezabývat, jak na trati pracují ostatní lidi, protože to rozptyluje a bere to koncentraci. Soustředila jsem se jen sama na sebe a to je asi ta cesta," řekla Radiožurnálu.

Přes vánoční svátky trénovala v rakouském Hochfilzenu, letošním dějišti mistrovství světa. "Měli jsme kliku na počasí, hlavně v druhé polovině pobytu. Načerpali jsme spoustu energie ze slunce," řekla. Užila si po delší době i čas s manželem Petrem. "Hrozně mě nabíjí jako člověk, jako osobnost a vím, že ať vyhraju sebevětší závod, tak ta největší výhra je pro mě on," řekla.

Na trati měla druhý nejrychlejší čas. Po dojetí do cíle se přitom kabonila, že to běžecky nebylo ono. "Je to subjektivní," rozesmála se a přiznala, že je překvapená. "Protože jsem si myslela, že vzhledem ke své konstituci se do těch kopců moc chytat nebudu. Servis ale předvedl skvělou práci a přála bych si, aby to takhle pokračovalo," řekla sedmadvacetiletá Koukalová.

Zvládla také nebezpečnou zatáčku, v které několik soupeřek spadlo. "Já se v takových závodech vždy vyžívám v takových sjezdech a snažím se jet hroznou pilu dolů. Mě vyloženě baví riskovat. Vzpomněla jsem si ale na Schalke, že už ten sjezd hraničil trochu s drzostí, že jsem tam nalítla v neskutečné rychlosti a pak asi vteřinu před pomyslným nárazem jsem si říkala, jestli jsem to tempo nepřepískla a raději v klidu neodšlápnout. Byla jsem ale ráda, že mi to prošlo a že jsem to ustála," řekla.

Výhrou v prvním závodu roku navázala na triumf z posledního předvánočního dílu SP v Novém Městě na Moravě, kde ji za vítězstvím v závodu s hromadným startem hnala fantastická atmosféra více než 35 tisíc fanoušků. "Když jsem teď stála na nejvyšším stupínku, tak jsem si na to vzpomněla a byla dojatá," řekla.

Po výhře v Oberhofu se kolem ní seběhl český tým a vyhazoval ji do vzduchu. Ani při tom necítila naražené hýždě z pádu z exhibice na stadionu Schalke. "Tyhle rány se hojí rychle a nadšení z výsledku přebije bolest. Spíš doufám, že se nic nestalo těm, kteří mě vyhazovali, protože po vánočních svátcích tam možná něco přibylo," řekla.

V průběžném pořadí SP zůstala Koukalová třetí, ale pokud vyhraje sobotní stíhačku, oblékne v neděli na hromadný závod poprvé od konce minulé sezony žluté číslo vedoucí závodnice. "Musím říct, že hlavně odvykačka žlutého čísla byla celkem příjemná. Přeci jen jezdit ve žlutém je někdy nervyberoucí," řekla.

Letošní sezónu bere podle svých slov volněji a snaží se na sebe nevytvářet velký tlak. "Prostě si jezdím pro radost a neřeším moc, jak to dopadne. Favoritů je kolem spousty a jsme hodně vyrovnané. Závodů bude ještě tolik, že uvidíme ještě celou škálu situací a pořadí se bude měnit. Netroufala bych si na nic pomýšlet," dodala.

Do sobotní stíhačky vyjede s náskokem 21 vteřin před Finkou Kaisou Mäkäräinenovou. "To je jedna rána. To je hrozně blízko a relativní. Navíc je těžší jet sám než v chumlu lidí, kteří si mohou pomáhat, vyvezou se a ušetří síly, kdežto já od prvního kola budu muset jet nějaké tempo a všichni se na mě budou chtít dotáhnout. Je to těžké z hlediska psychiky," řekla Koukalová.

Reklama

Související témata: