Hlavní obsah

Jako štvaná zvěř! Holka, buď v klidu, to ustojíš, opakovala si Koukalová

Oberhof

Už je zase ve žlutém! Den po triumfu ve sprintu skončila biatlonistka Gabriela Koukalová ve stíhacím závodu v Oberhofu druhá a posunula se do čela Světového poháru, kde vystřídala Němku Lauru Dahlmeierovou. Obhájkyni celkového prvenství v sobotu předstihla jen Francouzka Marie Dorinová-Habertová.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Gabriela Koukalová na trati stíhacího závodu při SP v Oberhofu.

Článek
Fotogalerie

„Nemám slov," svěřila se Koukalová Radiožurnálu k tomu, že v nedělním závodu s hromadným startem poprvé od konce minulé sezóny znovu oblékne žlutý trikot vedoucí závodnice seriálu. „Je to úžasné, ale závodů nás čeká ještě tolik, že to může být jenom na jediný závod a skončí to. Budu se snažit mít co nejlepší výsledky, což jediné můžu slíbit."

Do stíhačky vyrazila jako první s náskokem 21 sekund před Finkou Kaisou Mäkäräinenovou. Komfortně si ale nepřipadala. „To je jedna rána, je to hrozně blízko a relativní," tvrdila. „A první pozici na startu ze mě udělala takovou štvanou zvěř. Navíc je těžší jet sám než v chumlu lidí, kteří si mohou pomáhat, vyvezou se a ušetří síly."

Na střelnici foukalo a lehce sněžilo, proto si Koukalová dala při míření záležet a střelbu vleže i s trochou štěstí na druhém stavu zvládla. Zima už jí však začala zalézat za nehty.

„Už během druhého kola jsem měla prsty úplně prokřehlé, snažila jsem se je držet u sebe, aby mi neprokřehly ještě víc. Cítila jsem, jak se před stojkou napětí zvyšuje. Když jsem jela kolem tribun, opakovala jsem si: holka, buď v klidu, to ustojíš," popisovala svoje pocity pro oficiální svazový web.

Udělala dřep, aby se uklidnila

Jen co se ale postavila na podložku, pocítila nepříjemné vnitřní chvění. A vstoje hned první ranou minula. Pak si dokonce udělala dřep, aby se uklidnila. „Roztřásly se mi nohy a nebyla jsem schopná mířit," popsala kritickou situaci. „Tušila jsem ale, že se bude hodně chybovat a že si to tedy mohu dovolit, že moc času neztratím."

Terč sice trefila, ale ztratila dost času a Francouzka se dostala před ní. Závěrečná střelba rozhodla. Koukalová musela na dvě trestná kola. Dorinová-Habertová chybovala jen jednou a v klidu si dojela v posledním kole pro vítězství. Koukalová byla druhá s odstupem 38,8 sekundy.

„Mám obrovskou radost, protože jsem se dokázala dobře poprat s těmi náročnými podmínkami, ve výsledku jsem ráda, že to byly jen tři nesestřelené terče. Beru to jako štěstí v neštěstí. Od třetího kola jsem se necítila moc při síle," přiznala Koukalová. "Poslední dnešní síly teď vydám na cestu do sprchy," plánovala si.

I druhé místo ji však, stejně jako v cíli třetí Finku Kaisu Mäkäräinenovou, posunulo před do té doby vedoucí ženu SP Dahlmeierovou. Němka nicméně ztráty žlutého trikotu nelitovala. „Už před sezónou jsem říkala, že to není pro mě to nejdůležitější, takže jí ho klidně předám. Ať si ho Gabi nosí," citovala ČTK Dahlmeierovou, jež se místo sprintu a stíhačky v Oberhofu připravovala na únorové MS v Hochfilzenu. Do nedělního závodu s hromadným startem už ale nastoupí.

Jak dopadne Gabriela Koukalová v nedělním závodě s hromadným startem?
Závod vyhraje
68,3 %
Bude druhá
7,5 %
Skončí třetí
8,4 %
Na stupně vítězů se neprobojuje
15,8 %
Celkem hlasovalo 11303 čtenářů.

Reklama

Související témata: