Hlavní obsah

Fantazie v podání Krčmáře. Ve stíhačce se vytáhl až k bronzu

Ruhpolding
Aktualizováno

Životní závod. Zlepšení ve stíhačce o 26 míst vyneslo biatlonistu Michala Krčmáře poprvé v kariéře na stupně vítězů při Světovém poháru. V Ruhpoldingu trefil v neděli v poledne všech 20 terčů, předváděl parádní běh a nakonec urval skvělé třetí místo.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Krčmář

Článek

Z prvenství se těšil ve žlutém jedoucí Martin Fourcade, na body dosáhli nakonec všichni tři čeští reprezentanti.

„Nikdo by asi nečekal, že z 29. místa může Krčmář vyletět až na pódium. Střelecky byl ale úžasný a předvedl i výbornou práci na trati, kterou korunoval skvělý běžecký finiš," hodnotil šéftrenér Ondřej Rybář.

Martin Fourcade odstartoval do stíhačky s osmnáctivteřinovým náskokem a po první střelbě měl k dobru téměř minutu. Hodně si na úvodní položce pomohl Michal Krčmář, jenž zastřílel vleže čistě a v dobrém rytmu, takže se z konce třetí desítky posunul na třinácté místo.

Při druhé střelbě začalo foukat a vedoucí Francouz se nevyvaroval dvěma trestným kolům, a tak se mu čistý Nor Svendsen přiblížil na osm vteřin. Bez chyby zvládl druhou ležku i Krčmář a držel se ve skupině bojující o desáté místo. Moravce v posunu směrem vpřed přibrzdila jedna chyba a v polovině závodu figuroval na 36. příčce. Adam Václavík znovu na střelnici chyboval a zůstával až v páté desítce celkového pořadí.

Při první stojce si Fourcade znovu neodpustil chybičku a neomylný Svendsen se k němu dotáhl. Navíc jen sedm vteřin za nimi opouštěl střelnici rusko-německý vláček Šipulin, Malyško a Peiffer se Schemppem. Krčmáře další čistá střelba vytáhla už na sedmé místo. Moravec neudržel rytmus a šel na dvě trestná kola.

Na poslední střeleckou zastávku přijelo v čele šest biatlonistů prakticky společně, nejlépe si s ní v houstnoucím sněžení poradil Fourcade a Svendsen, ostatní museli na trestná kola. Krčmář zvládl i čtvrtou střelbu s nulou a střelnici opouštěl pátý, když měl těsně před sebou Peiffera a s odstupem sedmi sekund jel za třetím Šipulinem.

Fourcade na cestě za letošním desátým vítězstvím nepřipustil žádný dramatický finiš a Svendsena velmi rychle utrhl. Kilometr před cílem byl Krčmář už čtvrtý, čtyři vteřiny za Rusem a v cílové rovince předvedl neskutečná finiš, když se přes Šipulina doslova přehnal a roztáhl ruce v bronzové radosti.

„Ještě ani pořádně nechápu, co se mi povedlo. Ke konci jsem byl už úplně koženej, ale ty čtyři čisté střelby mě dostaly hodně dopředu, a když jsem se pod posledním kopcem ocitl těsně za čtvrtým Šipulinem, tak na něm už bylo vidět, že se silově trochu zlomil. Proto jsem to zkusil ještě nějak zmáčknout," prohlásil Krčmář v rozhovoru pro Českou televizi.

Na malý bodový zisk nakonec dosáhli i zbývající dva čeští reprezentanti Moravec a Václavík.

Světový pohár v biatlonu - Ruhpolding
Muži - stíhací závod na 12,5 km
1. M. Fourcade (Fr.) 33:57,5 (3)
2. Svendsen (Nor.) +18,3 (0)
3. Krčmář (ČR) +19,5 (0)
4. Šipulin (Rus.) +21,3 (1)
5. Peifer (Něm.) +24,1 (1)
----
37. Moravec (ČR) +2:42,0 (3)
40. Václavík (ČR) +3:06,1 (3)

Reklama

Související témata: