Hlavní obsah

Koukalová třetí, v závěru neodrazila atak Němek

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Gabriela Koukalová je zpátky zase na stupních vítězů. Při Světovém poháru v italské Anterselvě skončila třetí v závodě na 12.5 km s hromadným startem. Ještě kilometr před cílem vedla, ve finiši ale neodrazila atak dua německých biatlonistek. Z prvenství se těšila Nadine Horchlerová, za ní dojela žlutý trikot uhájivší Laura Dahlmeierová.

Foto: Andrea Solero, ČTK/AP

Trojice nejlepších biatlonistek závodu s hromadným startem v Anterselvě - vlevo třetí Němka Laura Dahlmeierová, uprostřed její vítězná krajanka Nadine Horchlerová a vpravo Gabriela Koukalová.

Článek
Fotogalerie

„Třetí masák sezóny a Gábina je zase na bedně, navíc si drží červené číslo pro vedoucí závodnici disciplíny, takže pochvala," ocenil trenér Zdeněk Vítek.

Závod určený třiceti nejlepším ženám celkového pořadí rozjelo dvanáct biatlonistek čistou střelbou na první položce. Patřila mezi ně i Eva Puskarčíková, která opouštěla střelnici hned za vedoucí Ruskou Akimovovou. Gabriela Koukalová poslední ránu poslala mimo terč, na trestný okruh musela i Veronika Vítková a jely pak společně s půlminutovou ztrátou na konci druhé desítky.

Chyby se ale nevyvarovala ani ve žlutém závodící Němka Dahlmeierová. Dokonce dvakrát pak musely po úvodní ležce kroužit na trestném kole další vážné adeptky na křišťálový glóbus Dorinová-Habertová z Francie a Mäkäräinenová z Finska.

V Anterselvě se závodí v nadmořské výšce téměř 1700 metrů a Puskarčíková se snažila udržet kontakt vpředu, ale přitom vystačit s dechem. Druhou střelbu zvládla ze špičky závodu čistě jen Akimovová, takže se vracel na trať v čele s náskokem patnácti vteřin před Dahlmeierovou, která se hnala doslova jako expres.

Všechny tři české reprezentantky se při druhé ležce dopustily každá jedné chyby, takže Puskarčíková figurovala na osmé příčce a Koukalová s odstupem padesáti vteřin devatenáctá. Vítková byla až ve tetí desítce, ale další průběh závodu ukázal, že docela rozumně šetřila síly.

Po třetí střelbě, která už probíhala vstoje, šla vedoucí závodnice Světového poháru Dahlmeierová jasně do čela a s odstupem dvaceti vteřin za ní jela Němka Horchlerová, která jako jediná měla na kontě tři střelecké nuly. Akimovovou přibrzdily dvě chyby.

Koukalová naopak konečně předvedla čistou položku, čímž poskočila do desítky a na devátém kilometru už jela čtvrtá, těsně za Mäkäräinenovou. Puskarčíková se i vstoje dopustila obligátní chyby, ale střelnici opouštěla jedenáctá.

Na lyžích hodně rychlý finsko-český tandem začal nahánět mladou Horchlerovou a ještě před příjezdem k závěrečné střelbě se dostal před ní. Jasně vedoucí Dalhmeierová na poslední položce dvakrát chybovala, čímž připustila dramatická zápletku.

Koukalová totiž odstřílela i tuto stojku čistě, v parádním rytmu a dostala se do vedení těsně před Horchlerovou, která zůstala čistá ve střelbě. Třetí Dahlmeierová ztrácela při odjezdu ze střelnice šestnáct vteřin. Mäkäräinenová musela na trestné kolo a vypadla ze hry o stupně vítězů.

Na posledních dvou kilometrech přišel drtivý atak obou německých závodnic na českou hvězdu a Koukalové zjevně došly síly. Horchlerová nakonec slavila premiérový pohárový triumf, také Dahlmeierová se na začátku cílové rovinky dostala před Koukalovou, ale pro ni je i třetí místo nejlepší individuální výsledek, který kdy v kariéře v Anterselvě dosáhla.

„Kroutila na nás po projetí cílem hlavou, že ji ten závěr už vůbec nechutnal, ale není důvod bědovat. Dojela si znovu na stupně vítězů a především při té střelbě vstoje předvedla, jaká to je bojovnice. Pečlivě tam pohlídala každou ránu," líčil v České televizi trenér Zdeněk Vítek.

Závěr dobře zvládly i další dvě reprezentantky, české trio se tak srovnalo v první patnáctce.

Světový pohár v biatlonu - Anterselva
Ženy - 12,5 km s hromadným startem
1. Horchlerová (Německo) 36:11,5 (0)
2. Dahlmeierová (Německo) +3,1 (3)
3. Koukalová (ČR) +8,0 (2)
4. Mäkäräinenová (Finsko) +13,5 (3)
5. Dorinová-Habertová (Francie) +19,0 (4)
...11. Puskarčíková (ČR) + 35,6 (3)
14. Vítková (ČR) +39,3 (2).
Stav SP (po 15 z 26 závodů)
1. Dahlmeierová 669
2. Koukalová 652
3. Mäkäräinenová 637
4. Dorinová-Habertová 600
5. Wiererová (Itálie) 466
...8. Puskarčíková 403
19. Vítková 249

Reklama