Hlavní obsah

Štafetě se nedaří najít čtvrté jméno, Václavík selhal. Moravce postihla krvavá lapálie

Anterselva/Praha
Aktualizováno

Biatlonová štafeta českých mužů má problém. Nedaří se ji najít vhodného čtvrtého člena, který by měl stabilní výkonnost. Minule v Ruhpoldingu se nezadařilo Jaroslavu Soukupovi, teď v italské Anterslevě vyhořel na druhém úseku i Adam Václavík. Jeho dvě trestná kola vzala Česku naději na slušný výsledek, nakonec z toho bylo při Světovém poháru až třinácté místo.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Ondřej Moravec s krvavým zraněním na bradě během štafetového závodu v Anterselvě.

Článek
Fotogalerie

„Usilovně hledáme čtvrté jméno pro štafetu na světový šampionát a chtěli jsme vyzkoušet Václavíka. Počínal si slušně běžecky, bohužel se mu ta stojka hrubě nepovedla a tam jsme pak chytili dvě minuty zásek, čímž bylo vlastně po závodě. S ohledem na to, že další dva kluci mají před sebou nedělní masák, dostali pokyn, ať nejedou úplně podlahu a spíš se šetří," líčil trenér českých mužů Michael Málek.

Českou štafetu rozbíhal Ondřej Moravec, kterého ale brzy postihla nezvyklá lapálie. „Po startu to bylo divoký, neodhadl jsem tam vzdálenost od soupeře před sebou a bodl mě holí do brady," popisoval krvavé zranění pod rtem Moravec. Už na první střelbě musel dvakrát dobíjet. „Ten ležák mě hodně mrzí." litoval.

Přední příčky zatím držely štafety Německa a Ruska. Po druhé střelbě, kde Moravec dobíjel jednou a ještě měl problém se zbraní, se vepředu stále drželi Lesser a Cvetkov. Moravec předával až na 16. místě se ztrátou přes půl minuty. „Dneska jsem měl asi den blbec," konstatoval.

Adam Václavík při svém štafetovém debutu v sezóně začal ztrátu stahovat. Ležku zvládnul v pohodě a na stojku dorazil na 11. místě s odstupem jen 27 vteřin na čelo. Jenže pak nastal malér. „Nezdálo se mi, že bych před tou druhou položkou nějak přepálil tempo, ale padl tam na mě třes nohou a neporadil jsem si s tím," litoval.

„Nedal jsem první tři rány, přitom jsem myslel, že jdou do terče. Pak už to bylo jen trápení a dvě kola jsou prostě sportovní tragédie a moc mě mrzí. Hlavně je mi líto, jak jsem všechno klukům pokazil, nezasloužili si to," zpytoval svědomí do televizní kamery Václavík.

To byl konec nadějí na dobré umístění české reprezentace. Václavík předával až sedmnáctý, ovšem se ztrátou téměř minutu na šestnácté Bulhary. V čele se stále držely německá a ruská štafeta, ke kterým se navíc přidalo Norska.

Na třetím úseku jedoucí Michal Šlesinger si počínal rozumně, vzhledem k zítřejšímu závodu s hromadným startem. Nor Boe postupně utrhl vpředu oba rivaly a předával Svendsenovi s převahou sedmnácti vteřin. Český finišman Michal Krčmář vyrážel do závodu na 15. místě se ztrátou 3:31.

Na posledním úseku se Němci díky preciznímu provedení střelby znovu dostali do kontaktu s Nory a po poslední střelbě spolu jeli až k cílové rovince, kde se ukázali spurterské kvality Schempa, když mezi ním a Svendsenem rozhodl fotofiniš. Krčmář dobíjel jen dvakrát a dovezl českou štafetu do cíle na 13. pozici.

SP biatlonistů v Anterselvě
Muži - štafeta 4x7,5 km
1. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schemp) 1:13:57,2 (0+7)
2. Norsko (Birkeland, L´Abee-Lund, J. Boe, Svendsen) +0,1 (0+9)
3. Rusko (Cvetkov, Garaničev, Malyško, Babikov) +33,6 (0+9)
4. Ukrajina (Prima, Semenov, Semakov, Pidrušnyj) +46,7 (0+5)
5. Rakousko (Mesotitsch, Grosseger, Wäger, Landertinger) +49,2 (0+8)
13. Česko (Moravec, Václavík, Šlesingr, Krčmář) +4:01,7 (2+11)

Reklama