Hlavní obsah

Česká biatlonová naděje mezi dospělé nespěchá. Vím, kde je moje místo, tvrdí

Nemějte obavy, senzační jízda bude pokračovat. Českému biatlonu roste nová Gabriela Koukalová. Naplno to potvrdilo nedávné otevřené ME juniorů. Jeho hlavní hvězdou byla Markéta Davidová. Získala tři medaile, z toho dvě zlaté. „Lepší to asi být nemohlo. Toužila jsem po medaili a mám tři," řekla pro server biatlon.cz sympatická závodnice. Svou formu může potvrdit ve druhé polovině února na světovém šampionátu juniorů ve slovenském Osrblie.

Foto: ČTK

Markéta Davidová udržela vedoucí postavení po sprintu a má druhou zlatou medaili.

Článek

Nové Město na Moravě je biatlonovým rájem. Juniorský šampionát přilákal víc fanoušků než některé závody Světového poháru v Östersundu, což jen dokazuje, jak tenhle zimní sport v Česku momentálně frčí. Fanoušci slaví úspěchy, kterých jim reprezentace na všech frontách nabízí požehnaně. Naposledy třeba Markéta Davidová.

Že by teď čekala, že přijde nominace na mistrovství světa dospělých? Česká naděje nikam nespěchá, byť by fanoušky lákala představa, jestli by už nyní prohnala na světovém šampionátu ženskou elitu a třeba i krajanku Gabrielu Koukalovou. „Vím, kde je moje místo, a to stále ještě v juniorské kategorii. Mezi dospělé je to velký skok, na který si, myslím, ještě nejsem úplně připravená," uvědomuje si rodačka z Janova nad Nisou, která si už atmosféru SP vyzkoušela. V Novém Městě na Moravě skončila v prosinci při své premiéře 69. ve sprintu. O měsíc později v německém Ruhpoldingu dokonce poprvé bodovala.

I po nesporných úspěších spíše hledá, v čem by se ještě mohla polepšit. „Potřebuji zapracovat na přesnosti i rychlosti střelby. Nedostatky mám také v technice běhu," tvrdí.

Maříková, Žemlička, i tahle jména si pamatujte

Trenér Jindřich Šikola navíc ví, že Davidová není jedinou nadějí, která by se v budoucnu mohla dostat mezi nejlepší i v kategorii dospělých. Talentovaní závodníci prostě v Česku rostou. „Stejně velký, ne-li větším, překvapením jako medaile Markéty, pro mě byly výkony Simony Maříkové," uvědomuje si zkušený kouč.

Maříková brala v Novém Městě páté a dvě šestá místa. „Vůbec jsem nečekala, že bych tady mohla takhle sekundovat Markétě, se mnou se opravdu nepočítalo. Vždyť dosud jsem na velkých akcích končila v průměru nebo podprůměru," říká dívka, kterou zdobí parádní střelecké výkony.

Bát se o budoucnost nemusí ani mužská kategorie, vždyť Milan Žemlička vyhrál stíhací závod a za celý šampionát minul z padesáti střel jen čtyři terče. „Na střelbu jsem se totálně soustředil, raději jsem střílel pomaleji, ale na jistotu," prozradil svoji taktiku čerstvý mistr Evropy. Jeho zlatou medaili podpořil stříbrným úspěchem ve stíhačce jeho parťák Ondřej Šantora.

Měla Markéta Davidová jet na seniorské biatlonové mistrovství světa?
Ano. Měla prohánět Gabrielu Koukalovou
7,8 %
Ne, jen ať se v klidu připravuje na MS juniorů
92,2 %
Celkem hlasovalo 5519 čtenářů.

Reklama

Související témata: