Hlavní obsah

Razie u biatlonistů. MS startuje, policie zabavovala materiál

Hochfilzen
Aktualizováno

Rakouská policie den před startem MS v biatlonu v Hochfilzenu provedla kvůli podezření z dopingu razii u týmu Kazachstánu a zabavila různý lékařský materiál a léky. Situace v tomto sportu je v posledních dnech poněkud výbušná, diskutovalo se o odnětí MS Ťumeni kvůli dopingovému podezření ruských závodníků. Šampionát startuje dnes smíšenou štafetou.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

S policií na případu spolupracuje Mezinárodní biatlonové unie (IBU), jež zatím Kazachstán nijak nepotrestala. Kvarteto Olga Poltoraninová, Anna Kistanovová, Maxim Braun a Jan Savickij tak může odstartovat do dnešního závodu smíšených štafet. "Nemáme zatím žádné konkrétní výsledky, takže musíme s případnými opatřeními počkat," řekla agentuře SID generální sekretářka IBU Nicole Reschová.

Policii přivedla k podezření lednová informace od soukromé osoby, jež viděla, jak cestující z několika minibusů likvidují na benzínové stanici ve Východním Tyrolsku velkou kartonovou krabici. "Nacházelo se v ní značné množství použitého lékařského materiálu, jako jsou injekční stříkačky, infuze a ampule, a také ručně psané zápisky, jež ukazují na doping," uvedla policie.

Kromě toho v krabici byly různé akreditace na akce Mezinárodní biatlonové unie (IBU). Lékařský materiál a léky byly předány rakouské antidopingové agentuře.

Z dokumentů vyplynulo, že krabice a její obsah patřily kazašskému biatlonovému týmu. Proto u něj ve středu 30 pracovníků kriminální policie provedlo razii, při níž vedle léků zabavili i mobilní telefony. Ve spolupráci s IBU poté rakouská antidopingová agentura provedla u sportovců kontroly vzorků moči a krve.

Vyšetřovatelé nyní prověřují, zda nedošlo k porušení rakouského antidopingového zákona a zda nebyla naplněna podstata trestného činu sportovního podvodu.

"Policie udělá vše, aby byla vyjasněna trestní odpovědnost," uvedl pro rakouská média tamní ministr vnitra Wolfgang Sobotka.

K razii u týmu Kazachstánu došlo ve stejný den, kdy výkonný výbor IBU rozhodl o odebrání mistrovství světa 2021 Ťumeni kvůli státem organizovanému dopingu v Rusku.

Reklama

Související témata: