Hlavní obsah

Moravec útočil na medaili i ve stíhačce, nakonec zůstal pátý

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Biatlonista Ondřej Moravec bojoval ve stíhačce o medaili z mistrovství světa. Nakonec obhájil v rakouském Hochfilzenu startovní pátou pozici, když se při obou střeleckých položkách vstoje nevyvaroval jedné chybičky. Zlato, už jedenácté v kariéře, bral Francouz Martin Fourcade.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Český biatlonista Ondřej Moravec skončil ve stíhačce na mistrovství světa v Hochfilzenu na pátém místě.

Článek
Fotogalerie

Mistr světa ze sprintu Doll odstartoval jen o sedm desetin dřív než J. Boe, takže na střelnici už zalehli spolu, ale oba se dopustili chyby a museli na trestné kolo. Předstihl je tak M. Fourcade, jenž zvládl čistě úvodní položku. Podobně si počínal Moravec a držel se ve hře o cenný kov.

Fourcade odstřílel bez chybičky i druhou ležku a protože další dva medailisté ze závodu na 10 km zase chybovali, Francouz pokračoval v čele s desetivteřinovým náskokem na Björndalena. Moravec si pečlivě pohlídal každou ránu, všech pět poslal do terče a když opouštěl střelnici měl tak jen tři vteřiny odstup od třetího Schemppa.

Václavíka pohřbila střelba vleže

Další český reprezentant Šlesingr si bezchybnými ležkami polepšil na 25. místo, naopak jeho krajan Václavík udělal vleže dvě a potom dokonce tři chyby a pohřbil naději na slušný výsledek.

Vedoucí Fourcade také při střelbě vstoje předváděl parádní výkon, měl pak už téměř půl minuty k dobru na Björndalena s Anevem, kteří rovněž drželi střeleckou nulu. Moravec se bohužel nevyvaroval jedné chyby při třetí položce a střelnici opouštěl společně s Američanem Baileyem vzdálen sedmnáct vteřin od medailových pozic.

Fourcade sice svou poslední ránu poslal mimo terč, ale o vedení tím nepřišel. Z jeho pronásledovatelů dokázal čistě střílet jen Bailey, ale na medaili mu to nestačilo. Na posledním kilometru se před něj dostal norský tandem Boe, Björndalen.

Björndalen má senzační bronz

Pro Björndalena, 43letého veterána, je i bronz hodně senzační. Moravec k ataku medaile potřeboval závěrečnou položku zvládnout s nulou, což se nepovedlo. „Zase tam byla jedna rána a být do terče, mohlo to cinknout," uvědomoval si trenér mužů Michael Málek. Šlesingr se dopustil chyby až při poslední položce, jenže byly hned tři a to mu zkazilo útok na první patnáctku.

„S dvojkou ze střelby to asi líp nešlo. Nějak ty stojáky nedávám hlavou. Zkusil jsem vzít poslední položku od prostředka, ale zase tam jeden terč zůstal. Kdybych zvládnul odchod s nulou, bylo by to o hodně veselejší," připustil Moravec v rozhovoru pro Českou televizi.

Mistrovství světa v biatlonu - Hochfilzen
Muži - stíhací závod na 12,5 km
1. M. Fourcade (Francie) 30:16,9 (1)
2. J. Boe (Norsko) +22,8 (3)
3. Björndalen (Norsko) +25,6 (1)
4. Šipulin (Rusko) +33,6 (1)
5. Moravec (ČR) +34,0 (2)
6. Bailey (USA) +34,7 (1)
----
30. Šlesingr (ČR) +2:39,9 (3)
54. Václavík (ČR) +4:53,2 (9)

Reklama