Hlavní obsah

Moravec se nechal inspirovat Koukalovou, poslední stojku ale neustál

Hochfilzen/Praha

Ondřej Moravec na mistrovství světa v biatlonu zopakoval páté místo ze závodu na 10 km i ve stíhačce. A zase to mohlo být i na medailové umístění, kdyby nenastal problém při stojce. V Hochfilzenu už má za sebou tři starty včetně smíšené štafety a ani jednou neodstřílel čistě položku vstoje. „Zkoušel jsem poslední položku od prostředka, kvůli koncentraci, abych navodil větší soustředění, ale stejně jsem chybu udělal," přiznal pro Český rozhlas.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Český biatlonista Ondřej Moravec skončil ve stíhačce na mistrovství světa v Hochfilzenu na pátém místě.

Článek

Inspirací pro něj byla Gabriela Koukalová, která závěrečnou položku stíhačky pojala stejně, taky nejdřív mířila na prostřední terč a pomohlo jí to urvat medaili. „Ona přesně udělala to, co já ne. Poslední položku také střílela od prostředka a dala ji celou čistě. To je rozdíl mezi šampiony a těmi, co se na ně koukají. Prostě nula na odchod," ví Moravec. "Trošku mě ty stojáky mrzí, zatím opravdu nejsem schopen je ustát," přiznává.

Chtěl by věřit, že jeho den přijde ve čtvrtek při závodě na 20 km. „Věřím, že by to mohlo být pro mě, ale zase tam za každou netrefenou ránu chytnete velký trest v podobě celé minuty," naznačuje, že nejdelší mužská trať je především střeleckým kláním. „Jakmile mi jedna stojka vyjde, pak už bude pohoda," doufá.

Běžecky je po horším vstupu do sezóny znovu mezi nejrychlejšími, s tím je hodně spokojený. „Měl jsem ten dobrý pocit už před mistrovstvím," těší ho. „Ondra to je poctivý, mentálně silný závodník. Dokáže tvrdě dřít, a o tu práci se umí v pravý okamžik opřít. Jednoduše řečeno, věří tomu, co má za sebou, a to mu umožňuje plně se soustředit v pravý čas na výkon," chválí Moravce šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář.

Fourcade i Björndalen dostali pochvalu

Moravec zase oceňuje vystupování Francouze Martina Fourcada, který vedle závodění stíhá v Hochfilzenu bojovat proti dopingu. „Ta do nebe volající benevolence IBU mě fascinuje. Jeho to hodně štve a patří mu díky, že do toho takhle šlape, protože bez něj by se nedělo asi nic. Dobře za to, protože když se ozve persóna jako on, tak už to nemůže nikdo přehlížet," citovala ČTK 32letého českého biatlonistu.

Ten ocenil i Nora Ole Einara Björndalena, pro nějž byl bronz ze stíhačky už 45. medailí z MS. „Je dobrý no. Zase předvedl, jak se dokáže připravit. Pro mě to je prostě pán," smekl Moravec před 43letou legendou biatlonu.

Reklama

Související témata: