Hlavní obsah

Fantastický Moravec si vystřílel na MS stříbro! Od titulu ho dělily jen tři vteřiny

Hochfilzen
Aktualizováno

Česko má už čtvrtou medaili z letošního mistrovství světa v biatlonu. O stříbro se zasloužil Ondřej Moravec v závodě na 20 km, kde odstřílel všechny čtyři položky čistě a od zlata jej dělily jen tři sekundy. Z vítězství se radoval Američan Lowell Bailey, české fanoušky musela potěšit i šestá příčka rovněž střelecky bezchybného Michala Krčmáře.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Nejlepší trio z vytrvalostního závodu mužů na mistrovství světa v biatlonu v Hochfilzenu. Zleva stříbrný Čech Ondřej Moravec, zlatý Lowell Bailey z USA a bronzový Martin Fourcade z Francie, který bral bronz

Článek
Fotogalerie

Boj o titul byl neuvěřitelně dramatický. Moravec i pětadvacet minut po něm startující Bailey poslali všech dvacet ran do terče a jejich běžecké časy byly srovnatelné. Rozdíl mezi nimi byl 1100 metrů před cílem pouhou desetinu sekundy ve prospěch Američana a Moravec už v cílovém prostoru netrpělivě vyhlížel, jak to dopadne.

„Byly to velké nervy. Chvíli to vypadalo, že mi to může vyjít i na zlato, ale je to tak, jak to je. Fyzicky to ve srovnání s předchozími závody nebylo úplně ono, ke konci už jsem nebyl asi dost svěží, ale i tak jsem moc spokojený i se stříbrem, nicméně radost v cíli jsem projevoval opatrně. Bylo tam ještě dost vlčáků za mnou. Hlavně střelecky jsem se dneska vrátil tam, kde jsem byl dřív, na nic jsem nemyslel a všechny položky udělal v klidu," vykládal do televizní kamery Moravec.

Nakonec Bailey malý náskok uhájil, rozdíl 3,3 sekundy mezi prvním a druhým je nejtěsnější v historii této disciplíny na MS. „Nemá cenu smutnit, Ondra asi nemohl udělat víc a stříbro je důvodem k velké radosti," líčil v České televizi trenér Michael Málek.

Obhájce titulu Fourcade si doběhl pro bronz

„Titul je sice titul, ale každá medaile se počítá a stříbro má pro mě velikou váhu. Před mistrovstvím bych vůbec nepředvídal, že tady každý závod dojedu v elitní pětce a ještě to cinkne. Takže pro mě fakt super pocity," přiznával Moravec, který měl stejné číslo 51 jako o den dřív Gabriela Koukalová. Společnou měli radost z druhého místa ve vytrvalostním závodě.

Francouz Martin Fourcade, jenž mohl útočit na pátý triumf v závodu na 20 km z velké akce v řadě, protože vyhrál na MS v Novém Městě na Moravě 2013, na olympiádě v Soči a na MS v Kontiolahti 2015 i loni v Oslu, minul terče hned první ranou a potom chyboval i při své druhé ležce. Nejlepší běžecký výkon dne mu ale zajistil bronz.

Michal Krčmář usiloval o to, aby se vešel mezi 30 účastníků nedělního závodu s hromadným startem a šesté místo mu to zajistilo. Sice za Moravcem běžecky zaostal o 43 vteřin, ale dokázal pálit také čistě.

„Byly tam ještě nějaké rezervičky, zase jsem se nepotkal úplně s běžeckou pohodou, ale nechal jsem na trati všechno a za nulu ze čtyř položkového závodu jsem vážně rád a těším se, že budu moct jet i masák," připustil Krčmář.

Mistrovství světa v biatlonu v Hochfilzenu
Muži – vytrvalostní závod na 20 km:
1. Bailey (USA) 48:07,4 (0 trestných minut)
2. Moravec (ČR) +3,3 (0)
3. M. Fourcade (Fr.) +21,2 (2)
4. Lesser (Něm.) +32,0 (1)
5. Semenov (Ukr.) +38,6 (1)
6. Krčmář (ČR) +43,6 (0)
7. Šipulin (Rus.) +43,9 (2)
8. J. Bö (Nor.) +1:11,9 (2)
...18. Šlesingr (ČR) + 2:26,5 (3)
32. Krupčík (ČR) +4:11,7 (3)
Průběžné pořadí SP (po 18 z 26 závodů):
1. M. Fourcade 980
2. Šipulin 647
3. Schempp (Něm.) 613
5. J. Bö 567
5. Peiffer (Něm.) 519
6. Björndalen (Nor.) 508,
...13. Moravec 391,
15. Krčmář 371,
22. Šlesingr 273,
52. Soukup 52,
56. Václavík 42,
79. T. Krupčík (všichni ČR) 12.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články