Hlavní obsah

Německý triumf dovršilo Schemppovo zlato, z českého tria nejlepší třináctý Šlesingr

Hochfilzen
Aktualizováno

Německo dokonale triumfovalo na biatlonovém mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu. O jeho už sedmé zlato se zasloužil Simon Schempp, který vyhrál závod na 15 km s hromadným startem. Z českých reprezentantů byl nejlepší Michal Šlesingr, jenž měl sedmý nejlepší běžecký čas, ale udělal dvě chyby při střelbě a vzešlo z toho třinácté místo.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Šlesingr v cíli závodu biatlonistů s hromadným startem.

Článek
Fotogalerie

Na startu závěrečného klání letošního šampionátu bylo mezi elitní třicítkou i české trio. Moravec i Šlesingr zvládli úvodní střeleckou položku, podobně jako dalších šestnáct závodníků. Krčmář musel na jedno trestné kolo, chybičky se ale nevyvaroval třeba ani Fourcade.

Francouz se ale skvělým během ještě před druhou zastávkou dotáhl do čelní skupiny, kde se snažili udávat tempo Němec Doll, Rus Garaničev, Američan Bailey i domácí Landertinger s Ederem. Druhá ležka pak přinesla neuvěřitelně čistou střelbu, naštěstí ji takhle zvládli i všichni čeští reprezentanti.

V polovině závodu jelo vpředu šestnáct závodníků srovnaných do devíti vteřin. Třetí střelecká položka, která byla už vstoje, přinesla roztřídění startovního pole. S nulou pokračovalo už jen sedm závodníků, Moravec i Šlesingr se dopustili jedné chyby a zamrzelo to zejména u druhého jmenovaného, který odkládal poslední výstřel a nakonec stejně minul terč. „Tam to bylo na facku. Ránu jsem podržel až moc a uletěla mi doprava," krčil rameny Šlesingr.

Moravec: Ke konci už jsem na trati jen tak vlál

První už jel Fourcade před Němcem Schemppem a Ederem. Šlesingr na 9. místě ztrácel téměř třicet vteřin, ještě o kousek zpět byl čtrnáctý Moravec. Závěrečná zastávka na střelnici, kde Fourcade musel na dvě trestná kola, rozdala medaile pro Edera a Schemppa, kteří odstříleli celý závod čistě.

Boj o zlato rozhodl drtivým nástupem v posledním kopci Němec Schempp, ke stříbru se nakonec parádní běžeckým finišem vytáhl Nor J. Boe. Bronz zůstal pro domácího Edera. Moravec i Šlesingr si při závěrečné položce neodpustili chybičku a mohli se tak rozloučit s nadějí na umístění v první desítce. „Škoda, jel jsem si to docela v pohodě, ale měl jsem si lépe pohlídat střelbu vstoje," uvažoval v cíli třináctý Michal Šlesingr. „Ke konci už jsem na to absolutně neměl, jen jsem tak vlál na trati," mínil Ondřej Moravec.

„Kluci bojovali, bohužel bez čistých položek se při takhle vyrovnaném závodu nedalo myslet na elitní šestku. Blízko tomu byl Šlesingr, jenž zase skvěle běžel, ale bohužel při stojkách tam pokaždé jednu ránu nechal. Obě přitom byly dost těsné," hodnotil šéftrenér Ondřej Rybář.

Mistrovství světa v biatlonu - Hochfilzen
Muži - 15 km s hromadným startem
1. Schempp (Německo) 35:38,3 (0)
2. J. Boe (Norsko) +9,0 (1)
3. Eder (Rakousko) +10,1 (0)
4. Šipulin (Rusko) +25,3 (2)
5. M. Fourcade (Francie) +31,3 (3)
6. Bailey (USA) +33,5 (0)
13. Šlesingr +54,1 (2)
16. Moravec +1:07,7 (2)
22. Krčmář (všichni ČR) +1:42,0 (1)
Medailové pořadí zemí na MS v biatlonu
zlatostříbrobronzcelkem
1.Německo7108
2.Francie1247
3.ČR1214
4.USA1102
5.Rusko1012
6.Norsko0314
7.Ukrajina0101
Bělorusko0101
9.Rakousko0022
10.Itálie0011
Finsko0011

Reklama

Související témata: