Hlavní obsah

Křeč v posledním kopci už nešla překlenout, litovala vyčerpaná Koukalová

Hochfilzen/Praha

Vydala se úplně ze všech sil a k medaili měla zase blízko, ale nakonec biatlonistka Gabriela Koukalová při svém posledním vystoupení na MS v rakouském Hochfilzenu zopakovala loňské čtvrté místo ze závodu na 12,5 km s hromadným startem.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Koukalová při střelbě závodu s hromadným startem.

Článek

Od medaile ji dělily necelé čtyři vteřiny. „Je mi to líto, asi jsem ale nějak předurčená ke čtvrtým místům z masáků na šampionátech. Nejvíc člověka zamrzí, že chyběl jen takový kousek. Před závodem jsem si sice nedokázala ani představit, že pojedu rychle, ale pak jsem se chytla díky dobré střelbě. Poslední stojku už jsem prostě nebyla schopná zastřílet a bylo to možná víc psychické než fyzické vyčerpání," líčila Koukalová ve vysílání České televize.

Na závěrečné položce přitom změnila rytmus střelby, začala pálit zprostředka. Osvědčil se ji takový způsob při cestě za bronzem ze stíhačky i na nejdelší ženské trati, kde brala stříbro. Jenže tentokrát to nevyšlo, předposlední výstřel šel mimo terč a Koukalová tak musela na trestné kolo. „Veliká škoda té rány, kterou poslala tak o centimetr vedle terče," líčil trenér žen Zdeněk Vítek

Naopak bezchybná zůstala Laura Dahlmeierová z Německa, která ve finiši potvrdila absolutní nadvládu nad letošním světovým šampionátem, kde získala už pátý zlato. a k tomu přidala stříbro, čímž překonala dosud rekordní bilanci čtyř zlatých a dvou stříbrných Norky Tory Bergerové z MS 2013 v Novém Městě. Navíc Dahlmeierová stála už pojedenácté v řadě při MS na stupních vítězů.

Čistě zvládla masák i Susan Dunkleeová a postarala se druhé americké překvapení v Hochfilzenu. Po senzačním vítězství krajana Baileyho na 20 km si jedenatřicetiletá biatlonistka dojela pro životní úspěch v podobě stříbra. O prvních dvou místech tedy bylo při odjezdu ze střelnice rozhodnuto, ale ve hře zůstával bronz.

Sedmadvacetiletá česká biatlonistka se o něj rvala. „Ani nevím, že ta jediná rána mimo terč byla mojí předposlední, ale bohužel mě stála medaili," vykládala Koukalová, které poslední dva kilometry dýchala na záda Kaisa Mäkäräinenová. Finka předvedla úplně nejlepší běh ze všech 30 biatlonistek na startu a v závěrečném stoupání už zjevně vyčerpanou Koukalovou předstihla.

„Gábina předvedla další výborný výkon, rozhodně se nemá za co stydět," tvrdil šéftrenér Ondřej Rybář. „Naše pocity jsou ale teď trochu smíšené, protože všichni jsme viděli, jak moc Gábina dřela a lyže jí jely výborně, jen škoda té předposlední rány na stojce a zlom pak byl v posledním kopci, kde se před ní Mäkäräinenová dostala," hodnotil Rybář.

„Ke konci už jsem běžecky neměla z čeho brát, únava se neskutečně nakupila. V posledním kopci to už byla křeč, která nešla překlenout, skoro jsem musela jít. Už s tím prostě nešlo nic dělat, neměla jsem pak ani kde těch pár metrů na Kaisu sjet," mrzelo ve vysílání Radiožurnálu českou reprezentantku, která v individuálních závodech letošního MS obsadila 1., 2., 3. a 4. místo. „Byl to pro mne rozhodně vydařený šampionát. Zisk tří medailí je nad rámec toho, co jsme si před začátkem předsevzala," hodnotila Koukalová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články