Hlavní obsah

Roztomilé zmatky české hvězdy. Koukalová se po návratu pro hůlku bála diskvalifikace

Martin KézrPrávo

Žádná ztráta formy po mistrovství světa. Biatlonistka Gabriela Koukalová při stíhacím závodě Světového poháru v korejském Pchjongčchangu zase předvedla, co umí, včetně roztomilých zmatků s upadlou hůlkou. Se startovním číslem 21 převedla nejrychlejší běžecký čas, což ji posunulo až na osmé místo v cíli a nebýt dvou chyb na střelnici, tak snad měla na dohled i stupně vítězů.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Gabriela Koukalová v Pchjong-čchangu

Článek

Navíc po první položce musela nejen na trestný okruh, ale ještě se o několik metrů vracela, protože ztratila hůlku. Akce pro Koukalovou téměř typická. „Hůlku si instinktivně zacvakávám do takového malého poutka na rukavici, tak jsem myslela, že ji už mám uvnitř poutka, ale nebylo to tak a jak jsem pak zabrala silou, tak mi upadla," přiblížila ve vysílání Českého rozhlasu.

Potom maličko zazmatkovala. „Nejprve jsem chtěla jet dál bez ní, k prvnímu člověku s rezervní holí, ale nikoho jsem v blízkostí s ní neviděla, tak jsem se pro ni radši vrátila. Vrtalo mi pak hlavou, že se na střelnici nesmí jezdit v protisměru, jestli mě to náhodou nebude stát diskvalifikaci. Ale naštěstí mi to snad prošlo," usmála se Koukalová, která po první ležce figurovala až na 28. příčce, ale pak předvedla stíhačku srovnatelnou sse svým parádním vystoupením v olympijském Soči, kde se zlepšila o 25 míst až k bramborové medaili.

Litovala hlavně první střelby

V dějištích příštích ZOH se vytáhla až na osmou pozici v cíli, a to si ještě při třetí položce, první vstoje neodpustila trestné kolo. „Jsem ráda za umístění do desítky, to je s ohledem na okolnosti super. Možná ještě víc než výsledek oceňuji, že jsem tu měla šanci závodit a prohlédnout si to tady kvůli příštímu roku, abych byla správně mentálně nachystaná na olympiádu," uvažovala.

„Škoda, že mi stíhačka nevyšla o trochu líp na střelnici, speciálně na první položku jsem se snažila víc soustředit a zdá se, že to bylo kontraproduktivní. Položky, které jsem tak trochu hodila za hlavu a odstřílela je automaticky, naopak vyšly čistě. Takže jsem trošku zmatená a nevím, jak se mám zařídit pro příště, ale snad si to nějak sehraju," hodnotila Koukalová pro Radiožurnál.

Ještě po své druhé návštěvě trestného kola byla až sedmnáctá, ale pak na lyžích doslova řádila a předvedla své srdce bojovnice. Trenérům z trati sice hlásila, že ji berou křeče do nohou, ale běh měla skutečně výborný a potvrdila, že trápení ve sprintu způsobila spíš nedostatečná aklimatizace. „Cítím se v Koreji každým dnem lépe," připustila.

Obhajobu nevidí reálně

Laura Dahlmeierová, která jako první biatlonistka v historii vyhrála pět pohárových závodů v řadě, navýšila své vedení ve Světovém poháru na 112 bodů a přibližuje se tak mohutnými kroky k prvnímu velkému křišťálovému glóbu kariéry. Koukalová zůstává druhá o 38 bodů před Finkou Mäkäräinenovou.

„Obhajobu velkého křišťálového glóbu nevidím reálně. Laura se zdá nedostižná, i po mistrovství světa jede svou extra soutěž. Já se jen snažím závodit v pohodové atmosféře se vším, co k tomu patří a samozřejmě bych ráda uhájila druhé místo celkově," mínila česká biatlonistka.

Posledním vystoupením Koukalové v Koreji bude nedělní štafeta, která se běží už v 8.30 h našeho času a připadne jí tam role finišmanky. S ohledem na zdravotní stav Vítkové, která se už od sobotního rána necítila dobře a nakonec ani nedokončila stíhačku, poběží první úsek Jislová, další pak Puskarčíková a Charvátová.

Reklama

Související témata: