Hlavní obsah

Koukalová v napínavém finiši zachránila pro českou štafetu bronz

Pchjong-čchang
Aktualizováno

Český biatlon dodržel tradici, zatím každou zastávku Světového poháru ozdobil umístěním na stupních vítězů. Při sedmém dílu v korejském Pchjongčchangu se o to zasloužila ženská štafeta, když ji Gabriela Koukalová na závěrečném úseku vytáhla k bronzu. Německo vyhrálo i popáté v sezóně, čímž má zajištěný malý glóbus.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Česká štafeta žen se raduje ze třetího místa v závodě Světového poháru v Koreji.

Článek

Českou štafetu stejně jako před třemi týdny na MS rozbíhala Jessica Jislová a při úvodní střelbě se hodně prala s větrnými poryvy. Nakonec musela dvakrát dobíjet a po ležce tak figurovala na 13. místě s odstupem dvaceti vteřin na čelo závodu.

Při druhé zastávce na střelnici nezasáhla česká reprezentantka až poslední terč, na něj pak ale spotřebovala dva náhradní náboje a nakonec předávala na 15. místě se ztrátou čtyřiceti vteřin na vedoucí tandem Francie, Německo.

Druhý úsek obstarala Eva Puskarčíková a vleže odstřílela hodně rychle a čistě, což posunulo Česko už na dohled elitní desítky. Stejně skvěle si počínala i při stojce, kdy měla vůbec nejlepší střelecký čas a bylo z toho už 5. místo. Vedly Němky před Francouzkami a Kanaďankami, které držela vpředu senzačně bezchybná střelba.

Lucie Charvátová vyběhla na trať pátá a ležku zvládla dobře, s využitím jen jednoho náhradního náboje. Ze střelnice tak odjela v kontaktu se čtvrtou Ukrajinou. Střelecká položka vstoje znamenala změnu vedení, protože Německo muselo na trestné kolo.

Francie tak v čele získala třináctivteřinový náskok. Do velkých potíží se bohužel dostala při stojce i Charvátová. Znovu se nevyhnula trestnému okruhu. „Už jsem skoro věřil, že to psychické trauma ze štafety zlomí," říkal trenér českých žen Zdeněk Vítek na adresu Charvátové, která se na trať vrátila až osmá s odstupem minuty na nejlepší.

Česká finišmanka Gabriela Koukalová pak ležku zvládla na pět ran, bez dobíjení a posunula štafetu na šesté místo. Souboj o prvenství rozhodla pro Německo bezchybnou střelbou Hildebrandová. Francie musela po stojce na dvě trestná kola a tím vypadla ze hry o stupně vítězů.

Koukalovou při její druhé střelbě maličko zdrželo jedno dobíjení, ale rychle se dotáhla na skupinu s Norskem, Itálií a Švédskem, bojující o stříbrnou medaili. Vydala se tam ze všech sil, nakonec ve finiši nestačila jen těsně na Olsbuovou a bylo to pěkné třetí místo pro Česko v cíli. „Hodně divoký závod, přelévalo se to nahoru, dolů a to nejen u nás, ale i u ostatních štafet. Gábina se cítila před závodem hodně vyčerpaně, ale odvedla ve finiši skvělou práci," hodnotil Vítek pro Českou televizi.

Světový pohár v biatlonu - Pchjongčchang
Ženy - štafeta 4x6 km :
1. Německo (N. Horchlerová, Hammerschmidtová, Herrmannová, Hildebrandová) 1:07:35,6 (1+7)
2. Norsko (Nicholaisenová, Fenneová, Eckhoffová, Olsbuová) +22,8 (1+11)
3. Česko (Jislová, Puskarčíková, Charvátová, Koukalová) +22,9 (1+9)
4. Švédsko (Sloofová, Brorssonová, Nilssonová, Magnussonová) +23,0 (0+7)
5. Itálie (Vittoziová, Sanfilippová, Runggaldierová, Wiererová) +25,9 (0+11)
6. Francie (Chevalierová, Bescondová, Braisazová, Aymonierová) +1:18,8 (2+12)
SP v biatlonu v Pchjong-čchangu
Ženy
Štafetový závod

Reklama

Související témata: