Hlavní obsah

Koukalová byla na sebe naštvaná, ale rychle ji přemohla bronzová euforie

Pchjongčchang

Tečka za olympijskou generálkou v Pchjongčchangu byla pro české biatlonistky díky bronzu štafety ze závodu Světového poháru medailová, i kdy Gabriela Koukalová tomu v cíli nejprve nevěřila a byla sama na sebe naštvaná. Negativní emoce ale brzy nahradila radostná euforie.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Koukalová po finiši štafety v Pchjongčchangu.

Článek
Fotogalerie

„Je to skvělé zakončení korejského pobytu. Přitom jsme si po projetí cílem myslela, že jsme zase čtvrté a že jsem nedokázala tu koncovku podržet," vysvětlovala, proč vztekle mrskla holí o zem. „Pak se ke mně ale holky seběhly a křičely, že jsme třetí, tak to byla velká euforie," líčila Koukalová ve vysílání Radiožurnálu.

Dvakrát byly během letošní zimy české ženy na 4x7,5 km čtvrté, včetně šampionátu v Hochfilzenu. V dějišti příští zimní olympiády se ale dočkaly medailové radosti. Koukalová po nejrychlejším úseku celého závodu obsadila v cílové rovince výhodnou stopu, jenže na poslední metru před ní strčila lyži Norka Olsbuová a fotofiniš rozhodl, že Koukalová byla v cíli o desetinu vteřiny před Švédkou Magnussonovou.

V medaili už nevěřila

Česká ženská štafeta se tak poprvé v sezóně dostala na stupně vítězů a z nich už se Koukalová šťastně usmívala. Majitelka kompletní sady medailí z nedávného mistrovství světa udělala na posledním úseku maximum. Vytáhla českou štafetu z osmé příčky na třetí a zase se ukázala jako veliká bojovnice.

„Za sebe přiznám, že na stupně jsem to už moc neviděla, ale říkala jsem si, že bych se jim mohla zkusit přiblížit. Je skvělé, jak se to povedlo," líčila Koukalová.

„Gábina se před startem necítila úplně dobře, ale předvedla, že je silný závodník a dotáhla to tam, kam mohla. Velký dík ale patří i Evě Puskarčíkové, která nás už na druhém úseku hezky vrátila do závodu," mínil trenér Zdeněk Vítek.

Charvátová byla ze střelby zklamaná

Jenže po trestném kole, které si na třetím úseku už tradičně neodpustila Charvátová, to vypadalo s českými nadějemi zase všelijak. „Lucka se toho hrozně bojí, má už psychické trauma. Věřil jsem, že i tu třetí náhradní ránu vstoje dostřelí, bohužel se nestalo, ale ono to jednou přijde," mínil Vítek.

„Moje štafetová střelba pořád není dost dobrá, z toho jsem zklamaná. Snažila jsem se s tím co nejlépe poprat, nakonec jsem na svém úseku zase neudělala tak propastnou díru, která by se nedala dojet. A že to pak Gabča dojela, to bylo naprosto skvělé," říkala Lucie Charvátová.

Němky potvrdily zisk malého křišťálový glóbus i bez odpočívající Dahlmeierové, pětinásobné mistryně světa a vedoucí ženy SP. Vyhrát všechny štafety v sezóně se jim povedlo po devíti letech.

Reklama

Související témata: