Hlavní obsah

Místo masakru zažil stupně, slunce, relax. Teď české biatlonové eso nadšeně vyhlíží další bitvy

Kontiolahti/Praha

Posouvá se od jednoho závodu k druhému, na rozdíl od kolegů ale nemusí zvládat mezikontinentální transport. Ba dokonce nemusí zvládat vůbec žádný přesun. Ondřej Moravec pokračuje v sezóně Světového poháru v Kontiolahti, kde už minulý týden startoval v rámci IBU Cupu. Druhé biatlonové lize dal přednost, chtěl se vyhnout cestování, které mu nedělá dvakrát dobře.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Ondřej Moravec

Článek

Jen zpovzdálí sledoval, jak si kolegové vedou v daleké Koreji v boji se soupeři, následky dlouhé cesty i časovým posunem. A na rozdíl od nich v menší, ale nikoli zanedbatelné konkurenci zářil.

Vyhrál vytrvalostní závod, šestý skončil ve sprintu a ve stíhacím závodě se posunul na druhou příčku. „Moje účast v IBU Cupu, řekl bych, i předčila má očekávání. Spokojený jsem na 120 procent," hodnotil Moravec pro biatlon.cz.

Pohádková idylka

Teď ho čeká osmé kolo Světového poháru. A rád by pokračoval v úspěšném tažení. Ač i na střelnici cítí rezervy, právě v palebných pozicích se mu v posledních dnech celkem dařilo. Ve vytrvalostním závodě neminul ani jeden z dvaceti terčů. „To bylo jednoduše super. Tam už jsem nic lépe udělat nemohl."

Ve sprintu měl pouze 80 procentní úspěšnost v obou položkách. „Vleže i vstoje jsem udělal chyby, které se ve Světovém poháru neodpouští," uvedl. Ve stíhacím závodě se i přes tři netrefené terče ze dvaceti posunul na druhé místo. Lepší než on byl jen Rus Alexander Loginov. „Byl na mistrovství světa a dobře závodí i ve Světovém poháru," podotkl Moravec, české biatlonové eso mezi muži.

Sever byl zkraje tohoto týdne hodně studený. Ale při až minus dvaceti také slunečný, takřka pohádkový. Moravec si mohl užívat.

„V tom nádherném počasí to byla úplná idyla. Fyzický i psychický relax," liboval si stříbrný medailista z vytrvalostního závodu na nedávném MS v Hochfilzenu nad regeneračními výjezdy, které ho navnadily na další závody.

V pátek do sprintu

Zato jeho týmové kolegy i další závodníky čekalo to, co před pár dny už zažívali: desítky hodin trvající cestovní maratón, tentokrát zpět z biatlonové korejské exotiky. Cestovnímu masakru závodní energie se Moravec elegantně vyhnul. Nezkusil sice sportoviště pro příští olympiádu, ale s pro něj velmi problematickou aklimatizací bude příště stejně vše úplně jinak. Na časový posun si nejen čeští závodníci zřejmě budou zvykat nejprve pozvolna v Kazachstánu, pak se přesunou ještě dál na východ do Pchjongčchangu. Ale to vše až příští zimu.

Teď biatlonisty čeká závěr sezóny, boj o poslední porce bodů do Světového poháru. „Cítím se opravdu dobře. Zaklepu to. Svoje myšlenky upírám k pátečnímu sprintu. Ten ovlivní všechny další závody tady v Kontioalhati i při finále v Oslu," dodal Moravec.

Reklama

Související témata: