Hlavní obsah

Moravec mínil, že víc udělat nemohl: S Fourcadem je finiš těžký, když zná mezičasy

Kontiolahti/Praha

Když stříbro, tak jen těsně. Na mistrovství světa dělily biatlonistu Ondřeje Moravce od titulu na 20 km tři vteřiny, při pátečním závodě Světového poháru na poloviční distanci byl druhý dokonce jen rozdílem šesti deseti. Podruhé během této zimy se prosadil na stupně vítězů v závodě o elitní pohárové body a zase mu scházel jen kousíček k triumfu.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Český biatlonista Ondřej Moravec byl druhý ve sprintu Světového poháru v Kontiolahti.

Článek

„Tentokrát jsem naprosto spokojený. Sice je to šest desetin, ještě míň než v únoru při šampionátu Hochfilzenu, ale prostě víc už jsem udělat nemohl. S Fourcadem je to hrozně těžký ve finiši, když zná mezičasy. Dovede neuvěřitelně zabrat," přiznal pro Radiožurnál Moravec.

K prvnímu místu měl ale český reprezentant vážně blízko. Na desetikilometrové trati na střelnici bezchybný, naopak vítěz Martin Fourcade jeden terč minul a musel na trestné kolo. Po druhé střelbě český reprezentant před ním vedl o 5,8 sekundy a ještě 700 metrů před cílem držel zhruba dvousekundový náskok. Když pak ale český reprezentant spatřil Francouze v cílové rovince, jak jede svěží, tak už tušil, že v čele pořadí nevydrží.

„Poslední metry jsem už opravdu sotva lyžoval, takže tam už jsem nějak věděl, že to bohužel asi nedopadne," poznamenal Moravec, jenž měl přitom třetí nejlepší běžecký čas a v Kontiolahti navázal na své úspěšné mistrovství světa v roce 2015, kdy zde získal dvě medaile.

Vyplatilo se mu, že po mistrovství světa necestoval jako jediný z českého týmu do korejského Pchjongčchangu a přesunul se přímo do Kontiolahti, kde minulý týden absolvoval starty v IBU Cupu. V nich se zaskvěl vítězstvím na 20 km a druhým místem ve stíhačce. „Všechno mi perfektně zapadlo do plánu. Závody minulý týden se mi povedly, což mě hrozně nakoplo a pak už jsem se soustředil jenom na dnešek," těšilo Moravce.

„Ukázalo se, že Ondra opravdu zvolil správně, když zůstal v Evropě. Má natrénováno, chytil výbornou běžeckou formu a střílí neuvěřitelně jistě, takže jsem moc rád, že to potvrdil i v závodě," řekl pro Českou televizi trenér Michael Málek.

Reklama

Související témata: