Hlavní obsah

Moravec se rval ve stíhačce o stupně vítězů, nakonec byl těsně čtvrtý

Kontiolahti
Aktualizováno

Rval se zase jako lev, prodává ve Finsku svou parádní formu. Po stříbrném sprintu byl český biatlonista Ondřej Moravec i v sobotním stíhacím závodu při Světovém poháru v Kontiolahti ve hře o stupně vítězů. Nakonec dojel těsně čtvrtý. Už jistý šampión Martin Fourcade dojel pátý a zajistil si další malý glóbus.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Ondřej Moravec na konci stíhacího závodu v Kontiolahti.

Článek

Moravec vyrazil do stíhačky z druhé příčky, jen 0,6 sekundy za Fourcadem a úvodní položku odstříleli oba čistě. Podobně jako jejich soupeři, český reprezentant měl na třetího Edera třináct sekund k dobru. Z čtrnáctého místa startující Michal Krčmář se vleže bohužel dopustil dvou chyb, což pro něj znamenalo pád až do třetí desítky. Podobně dopadl Michal Šlesingr.

Fourcade hodně vystupňoval tempo, na druhou střelbu přijížděl už s náskokem čtrnácti vteřin na Moravce, kterého se snažila pronásledovat skupinka pěti skvělých biatlonistů. Tvořil ji norský tandem J. Boe, Svendsen, Rakušan Eder, Němec Peiffer a Rastorgujevs z Lotyšska. Český reprezentant se pak objevil na střelnici už jen o pět vteřin dřív než kvintet hladových vlčáků za ním.

Francouz se dopustil jedné chyby, naopak Moravcovi pomohla jedna hodně kalibrová rána a na trestné kolo nemusel. Odjížděl tak po druhé ležce na druhém místě těsně za Ederem, jen pět vteřin za nimi byli Fourcade s Rastorgujevsem. Závodníci vpředu se pak brzy sjeli do čtyřčlenné skupiny. Z dalších českých reprezentantů si Šlesingr čistou položkou polepšil na třinácté místo, Krčmář se po další chybě znovu propadal.

Když došlo stojku, tak všichni z vedoucí čtveřice udělali shodně jednu chybu. Čistý střelecký štít uhájil jen Němec Peiffer a zmíněné kvinteto se hnalo za ním v odstupu deseti vteřin. Další Šlesingrův posun zastavily dvě rány mimo terč, šance na výraznější bodový zisk tak byla pryč. Podobně na tom byl po svém čtvrtém trestném kole i Krčmář.

Vpředu se ale děly velké věci. Pronásledovatelé sjeli Peiffera, navíc se k čelu připojil zpátky na lyžích hodně rychlý Svendsen, takže na závěrečnou střelbu přijíždělo šest lidí pohromadě a každý z nich mohl ještě myslet na vítězství.

Fourcade musel na dvě trestná kola, všichni ostatní na jedno a jen Peiffer udržel střeleckou nulu. Opouštěl střelnici tak sedm vteřin před Ederem, za ním pak jel Moravec, jenže v zádech měl Svendsena. Šanci na čtrnácté vítězství v této sezóně nechtěl ještě pustit ani aktuálně pátý Francouz, který je lídrem Světového poháru.

Kilometr před cílem už sice vedli Eder se Svendsenem, ale zuby, nehty si jich držel Peiffer. Moravec se vedoucí trio marně snažil dojet, zezadu se už ani nebyl schopen dotahovat Fourcade. Přišlo klíčové poslední stoupání přezdívané Zeď, v něm Peiffer našel v sobě ještě sílu a nakonec ve finiši tří uspěl. Díky čisté střelbě na všech čtyřech položkách se nemusel vyšťavit dotahováním ostatních. Moravec dojel čtvrtý.

„Nebyl to z mé strany špatný závod. Dvě chyby ale byly hodně – chtělo to nastřílet o jednu míň," uznal Moravec pro Radiožurnál, ale připustil, že zvládnout čtyři položky bylo dost obtížné. „Stojáky mi přišly složité, protože se tam zvedl vítr. Štěstí jsem ale měl na ležáku, kdy mi tam jednou spadnul neskutečný kalibr, takže nakonec asi spokojenost," řekl v cíli Moravec.

Na závěrečném kilometru byl už smířený s bramborovou medailí. „Ke konci mi už chyběla energie, abych elitní trojici, která mířila na stupně vítězů, ještě nějak docvaknul. V posledním kopci už jsem na tom prostě nebyl tak, abych někoho sfouknul," připustil Moravec.

Světový pohár v biatlonu - Kontiolahti
Muži - stíhací závod na 12,5 km
1. Peiffer (Německo) 30:35,0 (0)
2. Eder (Rakousko) +0,3 (2)
3. Svendsen (Norsko) +2,3 (2)
4. Moravec (ČR) +9,8 (2)
5. M. Fourcade (Francie) +25,5 (4)
6. Hofer (Itálie) +27,7 (1)
-------------
32. Krčmář (ČR) +2:22,2 (5)
33. Šlesingr (ČR) +2:22,4 (5)
Průběžné pořadí SP (po 23 ze 26 závodů):
1. M. Fourcade 1228 b.
2. Šipulin 805
3. J. T. Bö 700
4. Peiffer 680
5. Schempp (Něm.) 673
6. Eberhard (Rak.) 653
...12. Moravec 513
17. Krčmář 425
24. Šlesingr 349
58. Soukup 52
63. Krupčík 48
65. Václavík (všichni ČR) 42
stíhací závod 10 km ženy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články