Hlavní obsah

Koukalová a Moravec skončili šestí, doplatili na časté dobíjení

Aktualizováno

Český biatlon nasadil do závodu smíšených dvojic při Světovém poháru ve finském Kontiolahti nejvyšší kvalitu a dosáhl nejlepšího umístění v historii této disciplíny. Přesto je 6. místo v cíli možná trochu za potenciálem, který mají v sobě Gabriela Koukalová a Ondřej Moravec. Z prvenství se radovali Rakušané.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Český biatlonista Ondřej Moravec byl druhý ve sprintu Světového poháru v Kontiolahti.

Článek

Český biatlon nasadil do závodu smíšených dvojic při Světovém poháru ve finském Kontiolahti nejvyšší kvalitu a dosáhl nejlepšího umístění v historii této disciplíny. Přesto je 6. místo v cíli možná trochu za potenciálem, který mají v sobě Gabriela Koukalová a Ondřej Moravec. Z prvenství se radovali Rakušané,

Dosud Česko v mixu dvojic reprezentoval pokaždé Puskarčíková s Krčmářem a neskončili nikdy lepší než třináctí. Tentokrát měli reprezentanti vyšší ambice, navíc šlo o důležité body do pohárového hodnocení zemí k uhájení celkově páté příčky.

Na startu bylo celkem 25 dvojic a při první střelbě musela Koukalová dvakrát dobíjet, takže se dostala až na chvost startovního pole. Dobrým během a hlavně čistou stojkou na pět ran se ale tlačila dopředu.

Předávala dvanáctá s odstupem sedmnácti vteřin. Moravec udržel trend zlepšování, vleže nedobíjel a vstoje potřeboval jen jeden náhradník náboj, takže poslal zpátky na trať svou reprezentační kolegyni na skvělém třetím místě, když se stále větším náskokem vedl rakouský pár Hauserová, Eder.

Koukalová po jednom dobíjení při své druhé ležce byla pátá, dostal se před ni francouzský i americký pár. Při další zastávce na střelnici hodně zlobil vítr, Rakušané přesto díky super rychle střelbě mířili za vítězstvím.

Česká reprezentantka naopak vstoje vypotřebovala pro vyčistění terče všechny tři náhradní náboje a ještě měla položku hodně pomalou. Tím skončily české naděje na stupně vítězů. K závěrečné části závodu Moravec vyrážel ze sedmé pozice a na závěr měl nejrychlejší běžecký čas, ale už dokázal zlepšit české umístění jen o jednu příčku.

„Trochu zvláštní závod, ale neztratili jsme se v něm. Drželi jsme se vpředu, ale přece jen těch osm dobíjení bylo až moc. Hlavně škoda té poslední ženské stojky, tam to čelo ucuklo a Ondra Moravec už to pak nedokázal víc sjet," hodnotil pro Ćeskou televizi šéftrenér Ondřej Rybář.

Světový pohár v biatlonu - Kontiolahti
Smíšený závod dvojic
1. Hauserová, Eder (Rakousko) 31:35,1 (0+5)
2. Dunkleeová, Bailey (USA) +32,8 (0+5)
3. Dahlmeierová, Rees (Německo) +33,3 (0+6)
4. Chevalierová, Beatrix (Francie) +36,5 (0+8)
5. Višněvská, Savickij (Kazachstán) +47,8 (0+7)
6. Koukalová, Moravec (Česko) +51,1 (0+8)

Reklama

Související témata: