Hlavní obsah

Ještě je tu šance pro Koukalovou. Glóbus ve hře! Laura může mít sedm trpaslíků

Stále je o co bojovat, i když hlavní trofeje za absolutní prvenství v biatlonovém Světovém poháru už mají majitele jisté. Nikdo na slavném Holmenkollenu už nemůže připravit o velké glóby Martina Fourcada z Francie a Němku Lauru Dahlmeierovou. Ale jedna malá křišťálová koule by při shodě okolností mohla přece jen skončit ve vlastnictví české hvězdy Gabriely Koukalové. A to za závody s hromadným startem. Jasno bude až v neděli, právě „masák“ uzavře na závěr víkendu dění v tomto ročníku seriálu.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Gabriela Koukalová na ilustračním snímku z Pchjongčchangu.

Článek

Koukalová je v průběžné klasifikaci téhle disciplíny pouhých 11 bodů za Dahlmeierovou. Malý glóbus získá, pokud Němku porazí o 12 bodů. Pro při připomenutí. Bodování na prvních příčkách vypadá takhle: 60-54-48-43... Stačí, aby Koukalová vyhrála a německá konkurentka skončila třetí či horší.

Připadne tedy české jedničce aspoň jedna malá trofej, když už neobhájí tu velkou? Loni získala celkem tři vedlejší ocenění. A nějakou z „trpasličích" trofejí za SP brala vždy od roku 2014. Začalo to tehdy vytrvalostním závodem a smíšenou štafetou, pak se těšila z triumfu v ženských štafetách a loni hned třikrát (sprint, stíhačka, hromadný start). Letos nic? Anebo že by přece jen.

Ale to by pak připravila Dahlmeierovou o jedinečný kousek. K celkové výhře by jako první žena mohla přidat sedm dílčích prvenství. Kromě těch týmových i z vytrvalostních bitev, stíhačky, sprintu a hromadných startů, kde má ovšem jen miniaturní náskok před Češkou. Ale jistotu nemá ani v některých dalších disciplínách.

Zato v celkové klasifikaci je jasno. Koukalová je před závěrem SP druhá za Němkou s velkou ztrátou, ale s nadějným náskokem 87 bodů před třetí Kaisou Mäkäräinenovou z Finska.

Co další čeští aktéři SP? Eva Puskarčíková opustila minulý týden elitní desítku. Desátou Američanku Susan Dunkleeovou má před sebou o 43 bodů. Desátá pozice je zajímavá z pohledu odměn. Na dohled ji má i Ondřej Moravec, aktuálně dvanáctý.

„Ale Světový pohár není v této sezóně soutěží, na kterou bych se zaměřoval. V Oslu chci začít dobrým sprintem, a pak se uvidí," říká k tomu Moravec pro biatlon.cz. Oslo je pro něj ale zatím jediným místem, kde vyhrál individuální závod SP – hromadný start v sezóně 2012/2013. Toť výzva. Na desátého Nora Emila Hegleho Svendsena mu schází 65 bodů. Musel by ale také přeskočit Němce Benedikta Dolla, na kterého ztrácí 22 bodů.

V Poháru národů jsou ženy čtvrté, muži sedmí. Ženy jsou tedy opět mezi elitní pětkou, mohly by jezdit SP v šesti, ale už letos rozšíření kvóty nevyužívaly.

Sezóna - ať už bude s trofejí za SP či bez ní - přinesla českým biatlonistům řadu úspěchů. Dosáhli na 15 medailových umístění ze závodů seriálu a k tomu přidali čtyři cenné kovy z mistrovství světa v Hochfilzenu. Zároveň už deset kol SP (počínaje Chanty -Mansijskem 2015/16) vždy připisují alespoň jeden medailový úspěch. Jak to bude v Oslu?

Program finálového kola SP
Pátek
14:00 – sprint žen
16:30 – sprint mužů
Sobota
12:45 – stíhací závod žen
15:00 – stíhací závod mužů
Neděle
11:15 – závod s hromadným startem žen
13:30 – závod s hromadným startem mužů
Vysílá ČT Sport. On-line můžete sledovat na Sport.cz

Reklama

Související témata: