Hlavní obsah

Křišťálová tečka za Světovým pohárem. Koukalová má i druhý malý glóbus

Oslo
Aktualizováno

Křišťálová tečka pro český biatlon. Malý glóbus za hromadný závod patří Gabriele Koukalové, která ve finále Světového poháru na norském Holmenkollenu dojela druhá za vítěznou domácí Tiril Eckhoffovou. Při až devátém místě Němky Laura Dahlmeierové to znamená druhou letošní trofej pro českou reprezentantku.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Koukalová se raduje z malého křišťálového glóbu.

Článek
Fotogalerie

Závod vyhrazený pro třicet nejlepších žen pohárového seriálu byl především bojem o malý glóbus z této disciplíny. Dahlmeierová měla před Koukalovou náskok 11 bodů, což pro českou reprezentantku znamenalo nutnost skončit o pět míst před ní, pokud chtěla brát trofej.

Úvodní střelbu vleže zvládlo čistě deset závodnic, včetně kompletního českého tria. Dahlmeierová ale musela na trestné kolo a figurovala na 13. místě. Po pěti kilometrech se ztenčila čelní skupina na sedm biatlonistek, mezi nimi zůstaly Koukalová s Vítkovou. Puskarčíková nestíhala běžecky.

Zatímco Vítkovou udržela další střelecká nula vpředu, její krajanka musela po druhé ležce na trestné kolo. Z něj se Koukalová vrátila na 10. místě. Jednu chybu na střelnici udělala i její německá rivalka a jela až dvacátá.

Po třetí střelecké zastávce zůstala v čele díky čisté stojce už jen Němka Hildebrandová, ostatní kroužily po trestném kole. Vítková se z něj vrátila dvacet vteřin za vedoucí Němkou na druhém místě, ale těsně za ní figurovala Eckhoffová z Norska. Koukalová poslala všech pět ran do terče a jela čtvrtá, Dahlmeierovou však čistá položka posunula na deváté místo.

Poslední střelba, při níž Hildebrandová udělala chybu, přinesla další zápletku. Bezchybně závěrečnou položku zvládly Eckhoffová s Koukalovou, Norka měla ale na posledních dvou kilometrech více sil a dojela si pro triumf. Koukalová už věděla, že ji 2. místo v cíli bude stačit k zisku malého glóbu. Vítková na poslední stojce minula terč poslední ranou a do cíle mířila čtvrtá za běžecky nejrychlejší Mäkäräinenovou. Dahlmeierová skončila až devátá.

Koukalová tak získala už osmý malý glóbus kariéry, navíc má i jeden velký za celkové vítězství Světového poháru, který získala v minulé sezóně. „Asi mám v životě větší kliku, než bych si myslela. Bylo to pro mne extra těžké, ale snažila jsem se nějak uviset vpředu. Nechala jsem tam každý kousek sil, tím se mi snad otevřela cesta na vrchol," přiznala česká biatlonistka, která v letošním ročníku seriálu stála celkem čtrnáctkrát na stupních vítězů.

Světový pohár v biatlonu - Holmenkollen
Ženy - 12,5 km s hromadným startem
1. Eckhoffová (Norsko) 34:23,1 (1)
2. Koukalová (ČR) +22,6 (1)
4. Mäkäräinenová (Finsko) +34,5 (2)
4. Vítková (ČR) +36,1 (2)
5. Hildebrandová (Německo) +39,0 (1)
6. Laukkanenová (Finsko) +40,0 (2)
------
25. Puskarčíková (ČR) +2:25,8 (2).
Konečné pořadí Světového poháru
1. Dahlmeierová (Německo) 1211
2. Koukalová (ČR) 1089
3. Mäkäräinenová (Finsko) 971
4. Dorinová-Habertová (Francie) 856
5. Wiererová (Itálie) 719
6. Braisazová (Francie) 706
-----
13. Puskarčíková (ČR) 504
25. Vítková (ČR) 389
53. Charvátová (ČR) 101
92. Davidová (ČR) 13
Konečné pořadí závodů s hromadným startem (po 5 závodech):
1. Koukalová 265 b.
2. Dahlmeierová 254
3. Mäkäräinenová 207
4. Džimová 162
5. Wiererová (It.) 156
6. Dorinová Habertová (Fr.) 147
...10. Puskarčíková 124
20. Vítková 95

Reklama