Hlavní obsah

Fourcade si zapomněl náboje, přesto vyhrál. Šlesingr si odstřelil stupně vítězů poslední ranou

Oslo
Aktualizováno

Malý glóbus získal suverén Světového poháru Martin Fourcade ze závodu na 15 km s hromadným startem, který při finále biatlonového seriálu na norském Holmenkollenu vyhrál, ač omylem odstartoval bez nábojů. Na stupně vítězů mohl myslet i Michal Šelsingr, jenž poslal až poslední ránu mim terč a obsadil šesté místo.

Foto: Hakon Mosvold Larsen, ČTK/AP

Francouz Martin Fourcade triumfuje v cíli závodu v Oslu.

Článek

Na startu posledního závodu sezóny byli celkem tři Češi a počáteční opatrné tempo celého 30členného startovního pole vzalo za své až po první střelbě. Čistě ji zvládlo 18 biatlonistů, mezi nimi i Krčmář a Šlesingr. Moravec tam bohužel musel na dvě trestná kola, což pro něj znamenalo pád až na 25. místo se ztrátou přes padesát sekund.

Bezchybnou ležku sice předvedl i ve žlutém jedoucí M. Fourcade, ale zdržel se tím, že si musel na střelnici vyžádat rezervní náboje, protože mu po nástřelu zůstaly jen prázdné zásobníky. Ze střelnice tak Francouz odjížděl s odstupem dvaceti vteřin za vedoucím Ederem, ale brzy tuto ztrátu smazal a ke druhé zastávce na střelnici už dorazil v čelní skupině.

Druhou položku zvládli znovu čistě Krčmář i Šlesingr a jeli na chvostu první desítky v odstupu osm vteřin za vedoucím Šipulinem. Vpředu se držel také M. Fourcade, jemuž rozhodčí pak umožnili doplnit si všechny náboje. Moravec tentokrát vyčistil všechny terče, jenže na žádné výrazné zlepšení pořadí to nebylo.

Po stojce zůstali v čele s čistou střelbou už jen M. Fourcade s krajanem Beatrixem a vedle nich také Šlesingr, který měl na třetím místě náskok 14 vteřin na Edera. Krčmář se z trestného kola vrátil dvanáctý, Moravec pětadvacátý. Jury v té chvíli ale oznámila, že Fourcade je vyšetřován za to, že před první střeleckou položkou mu hodil zásobník přímo jeho trenér od dalekohledu a nedostal jej přímo z rukou rozhodčího. „Pravidla to přímo nezakazují, jen tam nesmí takovým jednáním dojít k ohrožení nikoho ze střelnice," vysvětlil trenér českých mužů Michael Málek a skutečně k žádné penalizaci nedošlo.

Poslední rána uletěla mimo

Poslední střelbu Francouz zvládl čistě a dva kilometry před cílem měl už 21vteřinový náskok na Rastorgujevse, který se poprvé v sezóně natlačil na pódium. Šlesingr přijel na závěrečnou položku vstoje druhý, jenže hnalo se za ním dalších pět adeptů na stupně vítězů.

Čtyři rány poslal český reprezentant do terče, bohužel ta poslední uletěla mimo. „Smůla, tam si Michal odstřelil medailové pořadí. Celou sezónu čeká na čistý čtyřpoložkový závod, tady tomu byl jasně nejblíž," líčil Málek. Při odjezdu ze střelnice byl Šlesingr šestý a takové umístění uhájil i v cíli. Do elitní desítky se navíc vešel i jeho krajan Krčmář.

„Věděl jsem, že tam jsou ve hře stupně vítězů, i když jsem se snažil nevnímat, co se kolem děje a hlídat si každou ránu. Až tu poslední jsem zmastil a ke konci ani to šesté místo v cíli nebylo zadarmo," přiznal pro Českou televizi Michal Šlesingr.

Světový pohár v biatlonu - Holmenkollen:
Muži - 12,5 km s hromadným startem:
1. M. Fourcade (Francie) 37:32,2 (0)
2. Rastorgujevs (Lotyěšsko) +17,4 (2)
3. Eder (Rakousko) +32,4 (1)
4. Svendsen (Norsko) +42,2 (2)
5. Peiffer (Německo) +42,5 (2)
6. Šlesingr (ČR) +42,9 (1)
...9. Krčmář (ČR) +46,7 (1)
24. Moravec (ČR) +2:23,2 (4)
Konečné pořadí Světového poháru:
1. M. Fourcade (Francie) 1322
2. Šipulin (Rusko) 918
3. J. Boe (Norsko) 812
4. Peiffer (Německo) 746
5. Schempp (Německo) 741
6. Eberhard (Rakousko) 732
...12. Moravec (ČR) 597
17. Krčmář (ČR) 498
22. Šlesingr (ČR) 422
63. Soukup (ČR) 52
66. T. Krupčík (ČR) 48
68. Václavík (ČR) 42

Reklama

Související témata: