Hlavní obsah

Mrzuté biatlonové léto. Hvězdy v čele s Koukalovou trápí zdraví

Michal OsobaSport.cz

Šéftrenér Ondřej Rybář stál při letním domácím šampionátu v Letohradě na svém tradičním místě u dalekohledu za střeleckým stavem, jenže podstatnou část svých elitních svěřenců na očích neměl. Ondřej Moravec byl u trati v civilu, Eva Puskarčíková jen v tréninkovém oblečení, Gabriela Koukalová nemohla dorazit vůbec, na poslední chvíli vypadla ze startovní listiny Markéta Davidová… „Není to příjemné, na klidu nám to nepřidává,“ kabonil se Rybář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonistka Gabriela Koukalová zatím naplno trénovat nemůže.

Článek

Před startem zimy, která vyvrcholí v olympijském Pchjongčchangu, by si uměl představit mnohem poklidnější přípravu. Dva medailisté z her v Soči už si potíže odbyli v červnu, když si Jaroslav Soukup zlomil palec na noze a Veronika Vítková omarodila, ale to byl teprve začátek nešťastného biatlonového léta.

Příčina se hledá

„Na to, že je olympijská sezóna, je pro nás zatím nejhorší. Není to úplně standardní průběh přípravy,“ posteskl si Rybář, který tak má spolu s ostatními trenéry plné ruce práce s chystáním individuálních plánů.

Co trápí největší hvězdy?

Gabriela Koukalová už zdravotní trable řeší skoro měsíc a půl. „Má svalové potíže a úplně se nedaří přijít na ten mechanismus, který to spouští,“ popisuje Rybář problémy letošní mistryně světa ve sprintu.

V sobotu absolvovala další vyšetření, trénuje podle individuálního plánu a v pondělí by měla vyrazit na Dachstein. „Tam by se pomocí rovnoměrných tréninků měla zase dostávat do tempa,“ věří Rybář.

Moravec po viróze

Trojnásobný medailista ze Soči Moravec se zase už několik týdnů dostává z infekce jater. „Zatím stejně jako Gábina nemohl jít do tréninku naplno a když se to vleče, pochopitelně to ani jednomu nepřidá na psychice,“ líčí reprezentační šéftrenér. Moravec se tak věnuje především střelbě a 18. září absolvuje testy, které odhalí, zda ho krevní hodnoty pustí do maximální zátěže.

Eva Puskarčíková si při pádu na kolečkových lyžích v Novém Městě na Moravě bolestivě narazilo rameno.

„Ten pád nebyl tak hrozivý, že bych se odřela, spíš jsem spadla špatně. Nemohla jsem střílet, pak jsem jezdila jen s jednou holí, protože se dvěma to bolelo, tak jsme zase rameno kurýrovali a teď už je to každým dnem lepší,“ říká s úlevou v hlase. „Ale je pravda, že letos se nám zranění moc nevyhýbají, snad už jsme si to vybrali,“ věří.

Čas ještě zbývá

Nejzásadnější zranění potkalo dalšího účastníka letošního MS v Hochfilzenu Adama Václavíka, jenž se dává dohromady po zlomenině nohy, část reprezentace postihla viróza minulý týden při tréninku v tunelu v Oberhofu…

„Musíme se do nejdřív dostat do stavu, v němž půjde naplno trénovat a uvidíme, co nám čas dovolí. Komplikace to trochu je, ale do olympiády ještě nějaký čas zbývá, tak proč stahovat kalhoty,“ vyhlíží s lehkým úsměvem Rybář únorový vrchol sezóny.

Zdravotní potíže se biatlonistům stejně jako ostatní sportovcům nevyhnou žádné léto, letos ale Štěstěna obešla Rybářům tým velkým obloukem. „Snažíme se dělat co můžeme, nic jsme nepodcenili, bohužel se to sešlo. Když máte dvacet sportovců, nemůže být celý tým zdravý, ale teď je to markantnější,“ ví.

Radost má z Krčmáře

Vzhledem k různorodosti problémů na vině nemůže být ani třeba přetrénování, reprezentace navíc v předolympijské přípravě aplikuje osvědčený model tréninku. „To jsou věci, které neovlivníte, ať už zlomenina, infekční viróza nebo potíže se svaly, které jsou u sportovců extrémně namáhané,“ líčí Rybář.

V záplavě starostí, které mu přidělávají vrásky, si úspěšný kouč dokáže užívat i dílčí radosti, třeba formu Veroniky Vítkové, která vyhrála o víkendu všechny tři závody domácího šampionátu na kolečkových lyžích, či pokračující výkonnostní růst Michala Krčmáře.

„To musím zaklepat, Bimbo je koncentrovaný, jde svou cestou a může být jednou z radostí. A po očku sleduju i mladé juniory, kteří mají před sebou nějaké dva tři roky, kdy můžou růst tak, abychom dál působili jako silný tým,“ dodává Rybář.

Reklama

Související témata: