Hlavní obsah

Zkusí šušn! Biatlonisté jdou do boje, v akci talent i závodnice, která se opět rve o naplnění snu

Praha

První ostrá biatlonová bitva sezóny je tady. Zatím jen druhá liga. Ale s řadou borců, kteří už nakoukli i do té první. A česká sestava u toho při startu IBU Cupu ode dneška do neděle v norském Sjusjoenu nechybí. Začíná se sprinty na 10 resp. 7,5 km.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Biatlonistka Markéta Davidová na archivním snímku při tréninku v Novém Městě na Moravě.

Článek

Že vám je jméno Sjusjoen jaksi povědomé? Není divu. Místo je dobře známé účastníkům závodu série Ski Classics Birkebeinerrennet na trase z Reny do Lillehammeru. U nás mu novou dimenzi dodal trojnásobný vítěz vytrvaleckého závodu Stanislav Řezáč, když zmožený předlouhou tratí statečně zápolil s odpovědí na dotazy televizního štábu: „Zkusit šušn," pronesl ke svým taktickým záměrům a hláška i celý rozhovor obletěly svět.

Dnes před polednem zkusí šušn a svoji formu i devítka českých reprezentantů. Největší naděje nejen v dnešních závodech? Markéta Davidová, která loni v úvodu sezóny v Beitostölenu vyhrála jeden ze závodů IBU Cupu. Veronika Zvařičová po nehodě opět bojuje o svůj olympijský sen. Adam Václavík může ukázat, že ani zlomená noha během přípravy nezastaví jeho vzestup. A k premiéře v IBU Cupu vyběhne Milan Žemlička, juniorský mistr Evropy z Nového Města na Moravě. V sobotu se jede další sprint, v neděli týmové soutěže.

České ambice? „Nechodíme se zúčastnit. Umístění do 20. příčky a lépe budou určitě znamenat spokojenost. Bodované pozice představují standard, na který by holky měly mít. Vše za tím vidím jako zklamání," nastiňuje pro biatlon.cz plány trenér žen Marián Málek.

V dobrý vstup do sezóny věř i kouč mužů Marek Lejsek. „První závod bude specifický i účastí mnoha borců ze Světového poháru. Proto moc o konkrétních umístěních mluvit nechci. Vím, že probojovat se do první patnáctky bude hodně těžké."

Počasí na severu prochází ráznými proměnami. „Ještě v úterý bylo krásně, jasno a teplota klesla na některých místech až na -18°C," hlásil Málek. Jenže záhy přišla bílá tma, oteplení a dnes srážky a vítr.

Ve Sjusjoenu se už naplno závodilo minulý víkend. V exhibici na úplný úvod sezóny vyhrál Francouz Martin Fourcade. Největší esa ve SP startují až v neděli, v Östersundu se začíná štafetovými boji i s českými sestavami.

Reklama

Související témata: