Hlavní obsah

Vítková odstřelila smíšenou štafetu. Třinácté místo českého mixu je zklamáním

Östersund/Praha
Aktualizováno

Takhle si čeští biatlonisté určitě začátek Světového poháru ve švédském Östersundu nepředstavovali. Při absenci Gabriely Koukalové ve smíšených štafetách vyhořeli. Kvarteto ve složení Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Michal Krčmář skončilo až třinácté. Naděje zhasly už po střelbě Vítkové vleže, kdy musela trestné kolo. Z prvenství se radovali Norové.

Foto: Český biatlon - Petr Slavík

Český biatlonsita Ondřej Moravec během závodu Světového poháru ve švédském Östersundu. Češi skončili na 13. místě.

Článek
Fotogalerie

Zatímco dvanáct štafet zvládlo úvodní střelbu úplně bez chybičky, Puskarčíková hned na ležce dvakrát dobíjela a ze střelnice odjížděla až sedmnáctá. V běžecké části před druhou položkou vstoje však výrazně zvedla svoje běžecké tempo, navíc stojku zvládla čistě na pět ran a byl z toho razantním posun na 7. místo. Na předávce vedlo domácí Švédsko, šesté Česko při předávce ale ztrácelo jen osm vteřin.

Na druhém úseku se pak v čele vytvořila skupina osmi štafet, přičemž tempo diktovaly Běloruska Domračevová a Finka Mäkäräinenová. Vítková s nimi běžecky udržela krok, jenže při střelbě vleže ji ani tři náhradní náboje nestačily, aby vyčistila terč. Z trestného kola se vrátila až na 15. místě a špička závodu se ji vzdálila na více než minutu.

Při stojce nemusela dobíjet pouze Kuzminová, která tak dostala slovenský mix do vedení. Jenže na posledním kilometru se přes ni přehnal finský rychlík na lyžích Mäkäräinenová. Vítková se znovu trápila i při střelbě vstoje, takže českou pozici vylepšila pouze nepatrně. Předávala čtrnáctá s odstupem půldruhé minuty.

Moravec vleže i vstoje dobíjel jen jednou, jenže čelo závodu už bylo pryč. Běžecky navíc patřil mezi nejslabší na třetím úseku a reálně tak Česko před závěrečným úsekem už nemohlo pomýšlet na umístění v první desítce. Na první pozici se dostali výborně střílející Italové, skupinku jejich pronásledovatelé táhli Norové, které pak finišman Svendsen vytáhl k prvenství.

Boj tří štafet o zbývající dvě místa na pódiu vyhráli Italové před Němci, ale Slovensko nemuselo smutnit ze čtvrté příčky v cíli. Český finišman Michal Krčmář sice nepotřeboval při střelbě žádný náhradní náboj, ale posunul reprezentační kvarteto alespoň na 13. místo.

„Po prvním úseku vypadala naše štafeta ještěpěkně, těžko se ale vysvětluje zaváhání Vítkové na ležce. Trestné kolo se ukázalo jako zásadní problém, s její střeleckou bilancí se závodit moc nedalo. Pak už to bylo celé dost roztrhané, a jak nám to ujelo, kluci už měli těžkou roli. Bohužel ani od Moravce to po běžecké stránce nebylo moc dobré, a tak spokojeni můžeme být snad jen s výkonem finišmana Krčmáře," hodnotil pro Českou televizi šéftrenér Ondřej Rybář.

„Ze začátku jsme tam s holkama přes sebe dost šlapaly a přišlo mi, že ležka už smrděla trestným kolem. Nějak jsem ji ale dostřílela. Pak jsem se ale chytla a každým kilákem se cítila lépe, takže jsem dokázala předat hodně vpředu, v kontaktu s nejlepšími. Jen škoda, že jsme se tam neudrželi," líčila pro ČT štafetu rozbíhající Eva Puskarčíková.

Světový pohár v biatlonu v Östersundu - smíšená štafeta
1. Norsko (Tandrevoldová, Eckhoffová, J. Boe, Svendsen) 1:11:31,7 (0+13)
2. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Windisch, Hofer) +5,3 (1+6)
3. Německo (Preussová, Hammerschmidtová, Doll, Peiffer) +6,4 (0+10)
4. Slovensko (Fialková, Kuzminová, Hasilla, Kazár) +7,7 (0+9)
5. Švédsko (Öbergová, Magnussonová, Nelin, Lindström) +34,5 (1+5)
6. Rusko +47,9 (0+7)
13. ČESKO (Puskarčíková, Vítková, Moravec, Krčmář) +2:51,4 (1+10).

Reklama

Související témata: