Hlavní obsah

Biatlonové světýlko české radosti zazářilo z druhé vlny

Praha/Sjusjoen

České rozpaky a zklamání přinesl úvod biatlonového Světového poháru v Östersundu, z druhé vlny závodníků startujících v IBU Cupu v Sjusjoenu ale zazářil náznak české radosti. Veronika Zvařičová o víkendu ve druhém sprintu skončila na lichotivém čtvrtém místě.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Ilustrační snímek.

Článek

Osmadvacetiletá reprezentantka, která se dlouhé měsíce zotavovala po nehodě, to myslí vážně s naplněním olympijského snu. Zatímco v prvním počasím komplikovaném závodě možná i za hranou regulérnosti ve čtvrtek ještě chybovala, o víkendu střílela bezchybně a devátým běžeckým časem si zajistila konečné čtvrté místo, zlepšila se o 42 příček. Výborně jí navíc sekundovala Markéta Davidová, která s jednou chybou a třetím běžeckým časem skončila na sedmé pozici. Další české závodnice nebodovaly.

„Dnes to byl pro Veroniku zajímavý závod hned od počátku. Výborně běžela a díky nulové střelbě se držela na medailových pozicích. O velké stupně vítězů ji až v samém závěru připravila Herrmannová z Německa," líčil trenér Marián Málek.

Před čtyřmi lety měla Zvařičová vážný úraz, loni vypadla z elitní sestavy reprezentace a teď bojuje o návrat do áčka.

Zlomenina limituje

Adam Václavík je zatím nejlepší z české sestavy mužů v IBU Cupu. Po čtvrtečním 18. místě si o víkendu o čtyři příčky pohoršil.

„Stále ho ještě limituje v létě zlomená noha, ale bojuje s tím statečně," uvedl trenér Marek Lejsek. Ondřej Hošek obsadil 32. pozici.

I oni jsou čekateli na případný posun do áčka, jemuž start do SP v Östersundu nevyšel. Ale má za sebou jen první dvě týmové soutěže.

Ty absolvovala i rezerva v IBU Cupu. Ve smíšených dvojicích Zvařičová s Hoškem skončila osmá. Štafeta Davidová, Ludmila Horká, Lukáš Kristejn a Tomáš Vojík doběhla po pěti trestných kolech až na 14. příčce.

IBU Cup pokračuje 7. - 10. 12. ve švýcarském Lenzerheide. Elita po nedělní štafetovém prologu od středy jede individuální závody dál ve švédském Östersundu.

Reklama

Související témata: