Hlavní obsah

České biatlonistky o sobě daly vědět. Bezchybná Puskarčíková skončila sedmá, Vítková dvanáctá

Östersund
Aktualizováno

I bez marodící Gabriely Koukalové mohou české biatlonistky při Světovém poháru míchat kartami. Eva Puskarčíková zvládla vytrvalostní závod Světového poháru na 15 km ve švédském Östersundu s čistou střelbou a zajistilo ji to sedmé místo v cíli, což je pro ni nejlepší výsledek celé kariéry v této disciplíně.

Foto: Český biatlon - Petr Slavík

Česká biatlonistka Eva Puskarčíková

Článek
Fotogalerie

Veronika Vítková sice byla v běhu výrazně lepší, jenže o umístění na pódiu ji připravily chyby při položkách vstoje, které znamenaly dvě trestné minuty. Zejména ta poslední z dvaceti ran, která šla mimo terč, musí mrzet. „Ten poslední výstřel jsem asi trochu uspěchala, ale nebýt toho, byla bych úplně spokojená. Určitě jsem si zlepšila chuť," pravila Vítková.

Přesto nejstarší z českých biatlonistek, která 9. prosince oslaví 29. narozeniny, bere docela výraznou porci bodů za konečné 12. místo. Další tři reprezentantky pak skončily hluboko v poli poražených. Z vítězství se radovala Běloruska Naděžda Skardinová, pro stupně vítězů byla čistá střelba nezbytnou podmínkou.

Dvaatřicetiletá Skardinová dosáhla vůbec prvního triumfu v pohárovém závodě, přičemž se o něj musela v cíli trochu bát. Po závěrečné střelbě totiž měla nejlepší mezičas Norka Synnoeve Solemdalová, jenže norské závodnici poté došly síly a boj o prvenství prohrála rozdílem necelých tří vteřin.

Nejlepší z českých závodnic se tvářila hodně spokojeně. „Pro mě úplně první nula z vytrvalostního závodu, co si pamatuju. Trochu jsem se bála, abych nepodělala tu poslední položku. Naštěstí jsem byla v klidu, jak tu mrzne, tak jsem jela na autopilota, možná jsem byl z těch jedenácti pod nulou v nějaké hibernaci," líčila pro Českou televizi Puskarčíková.

„Evík zaslouží hodně pochválit za střelbu, těch celkových nul je tam ale nezvykle hodně. Kromě silného mrazu byly na střelnici ideální podmínky a projevilo se to. Bohužel se ještě necítí tak jistá v běhu, ale to půjde nahoru," říkal trenér Zdeněk Vítek.

„U Veroniky platí škoda každé rány, která padne vedle, ale jsem rád, že ze sebe sundala tíhu z nepovedeného výkonu ve štafetě. Bavili jsme se spolu o tom, že ji nesmí ničit psychicky, ať to hodí za hlavu. Ona střílet umí, jen to prodat," mínil trenér českých žen.

Světový pohár biatlonistek – 15 km žen v Östersundu
1. Skardinová (Bělorusko) 42:57,4 (0)
2. Solemdalová (Norsko) +2,9 (0)
3. Džimaová (Ukrajina) +12,0 (0)
4. Valja Semerenková (Ukrajina) +30,1 (0)
5. Fialková (SR) +32,2 (1)
6. Brorssonová (Švédsko) +49,6 (0)
7. Puskarčíková (ČR) +1:08,6 (0)
8. Braisazová (Francie) +1:10,0 (2)
----
12. Vítková (ČR) +1:39,8 (2)
61. Jislová (ČR) +4:44,8 (2)
62. Johanidesová (ČR) +5:00,7 (0)
85. Charvátová (ČR) +7:08,9 (6)

Reklama