Hlavní obsah

Propadák na úvod! Nejlepší Češi až ve třetí desítce, zrak všem vytřel Bö

Östersund/Praha
Aktualizováno

Vláda jednoho muže, který všem vytřel zrak. Úvodnímu individuálnímu závodu mužů v nové sezóně Světového poháru biatlonistů naprosto kraloval čtyřiadvacetiletý Nor Johannes Thingnes Bö. Odstřílel čistě všech 20 ran, na lyžích doslova letěl a v cíli měl více než dvouminutový náskok. Čeští muži zaostali rozličně v obou částech biatlonu, nejlepší z nich Michal Šlesingr skončil až ve třetí desítce.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík, biatlon.cz

Michal Šlesingr byl z českých biatlonistů v Östersundu nejlepší - šestadvacátý.

Článek
Fotogalerie

S mladším z norských sourozenců Böeových udržel ze 108 závodníků běžecky krok jen obhájce celkového pohárového prvenství Francouz Martin Fourcade, který však při závěrečné střelbě vstoje vyrobil dvě chyby a nakonec musel ve finiši zachraňovat bronz. Před ním skončil krajan Fillon Maillet, jenž sice střílel čistě, ale zase vítězi nemohl konkurovat na lyžích.

Z pěti českých reprezentantů dosáhli na body pouze dva. Michala Šlesingra po 26. místě v cíli hodně mrzelo, že čistě začal pálit až ve druhé polovině závodu. „Jsem sice nejlepší z Čechů, ale nemyslím si, že by to bylo nějak dobré. Hlavně vstoje jsem chtěl každou ránu pilovat až moc, pak jsem to neuhlídal a těžko ty tři nasčítané minuty na těžké trati s čerstvým sněhem sjížděl," vykládal Šlesingr.

„Moc k chválení to není, protože Šlesingr sice předvedl patnáctý běžecký čas, ale těch chyb na střelbě bylo moc. Na první ležce měl rány děsně rozházené, tam asi nezafungovala správně hlava," tvrdil pro Českou televizi trenér Michael Málek.

Naopak na Ondřeji Moravcovi se podepsalo, že po prodělané infekci jater zatím na trati těm nejlepším vůbec nestačí. „Střelecké položky si hodně hlídal, správný běžecký rytmus u něj po tom výpadku musí teprve přijít," mínil Málek.

Šance Michala Krčmáře, jenž předvedl výborný výkon jako finišman smíšené štafety, prakticky zhasly hned při první zastávce na střelnici, když dvakrát minul terč. Nakonec zatížil své časové konto celkem pěti trestnými minutami a mohl na body zapomenout. „Dvacka tady v Östersundu hrozně bolela, ale způsobil jsem si to bídnou střelbou," přiznal český biatlonista.

Světový pohár v biatlonu – 20 km mužů v Östersundu
1. J. Bö (Norsko) 53:24,5 (0)
2. Fillon Maillet (Francie) +2:01,0 (0)
3. M. Fourcade (Francie) +2:14,3 (2)
4. Eberhard (Rakousko) +2:17,5 (1)
5. Babikov (Rusko) +2:20,7 (0)
6. Hofer (Itálie) +2:30,1 (2)
7. Weger (Švýcarsko) +2:34,1 (0)
8. Rastorgujevs (Lotyšsko) +2:35,5 (2)
------
26. Šlesingr (ČR) +4:45,0 (3)
30. Moravec (ČR) +5:01,5 (1)
66. Krčmář (ČR) +8:09,7 (5)
71. Krupčík (ČR) +8:12,4 (3)
86. Soukup (ČR) +10:00,7 (4)

Reklama