Hlavní obsah

Vítková pečlivě hlídala střelbu, vyneslo jí to osmé místo v cíli

Aktualizováno

Znovu umístění v elitní osmičce ze Světového poháru pro české biatlonistky. Ve sprintu na 7,5 km ve švédském Östersundu se o něj postarala Veronika Vítková, která odstřílela čistě a má vše dobře rozjeté i pro nedělní stíhačku. Z prvenství se radovala Němka Denise Herrmannová, která po trati doslova letěla a triumfovala i přes jedno trestné kolo.

Foto: Sport.cz

Veronika Vítková v Östersundu.

Článek
Fotogalerie

V českém táboře vládla mírná radost. „Dvě nuly u Verči píšou, každé umístění v první desítce těší," uvedl pro Českou televizi trenér Zdeněk Vítek, jenž je bratrancem otce své svěřenkyně.

Vítková odstartovala s číslem jedna a trochu si stěžovala, že neměla žádné srovnání. „Já jsem hlavně ráda za dvě nulové položky, tolik sprintů bez trestného kola jsem zase v kariéře nejela. Zejména ležku jsem odstřílela hodně na jistotu. I když byla pomalá, tak mi záleželo na tom, aby byla čistá. Určitě ale musím zapracovat na rychlosti střelby," vykládala.

Eva Puskarčíková nestačila těm nejlepším na trati, navíc minula první ranou při položce vstoje. „Chyba na střelnici mě velmi mrzí, podmínky byly ideální a škoda, že jsem toho nevyužila. Limitující byly asi moje třesoucí se nohy. Ještě nejsem úplně fresh, takže běžecky to zatím není úplně ono," vysvětlovala.

Další tři české reprezentantky zůstaly v poli poražených a nevešly se ani mezi 60 účastnic nedělní stíhačky. Lea Johanidesová sice poslala do terče všech deset ran, ale na lyžích zaostávala, nakonec ji od postupu dělilo deset vteřin. Naopak Lucie Charvátová minula terč třikrát hned vleže, což jí prakticky vzalo šanci. Podobně špatnou měla Jessica Jislová stojku, navíc běžela ještě pomaleji.

Vítězka sprintu Herrmannová ukázala, kde má jako bývalá reprezentantka v běhu na lyžích (bronzová z německé štafety na ZOH v Soči) své přednosti. Přitom při předchozím závodě na 15 km skončila až třiadvacátá. Žluté číslo vedoucí závodnice pohárové klasifikace oblékne Norka Solemdalová.

Světový pohár biatlonistek - 7,5 km žen v Östersundu
1. Herrmannová (Německo) 19:54,8 (1)
2. Braisazová (Francie) +15,2 (0)
3. Džimová (Ukrajina) +19,6 (0)
4. Solemdalová (Norsko) +24,3 (0)
5. Vittozziová (Itálie) +24,5 (0)
6. Mäkäräinenová (Finsko) +26,0 (1)
7. Olsbuová (Norsko) +26,5 (0)
8. Vítková +35,9 (0)
...
32. Puskarčíková +1:21,5 (1)
67. Johanidesová +2:20,3 (0)
72. Charvátová +2:29,8 (4)
92. Jislová (všechny ČR) +3:06,3 (3)
Stav Světového poháru po 2 závodech
1. Solemdalová 97
2. Džimová 96
3. Skardinová (Bělorusko) 89
4. Braisazová 88
5. Herrmannová 78
6. Mäkäräinenová 68)
7. Olsbuová 67
8. Vítková 63
...
13. Puskarčíková 45

Reklama

Související témata: